(Tønsbergs Blad)

Har du bestilt julegaver på nett? Er du sikker på at det er ekte vare og ikke skadelig? Tolletaten og Patentstyret går nå sammen om en aksjon for å advare forbrukerne mot butikker som selger piratkopier av alt fra leker og klær til kosmetikk og elektronikk.

«Myndighetene ønsker å øke bevisstheten om at varene kan være skadelig for helsen, at de kan innebære en sikkerhetsrisiko eller bare være ren svindel. Derfor vil tusenvis av postpakker i dagene fram mot jul få et klistremerke på seg med informasjon om hva det kan bety å kjøpe en piratkopi», skriver de på nettsiden velgekte.no, som er myndighetenes opplysningsside om piratkopiering og varemerkeforfalskning.

LES OGSÅ: – Slett denne så fort som mulig!

Ser seriøse ut, men ...

— Det ikke er likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til et barn er laget av, eller om et elektrisk produkt følger sikkerhetsstandardene, uttaler seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret.

Selv om nettsidene ser profesjonelle og seriøse ut, kan varene være piratkopier.

«Dette er produkter ingen kjenner opprinnelsen til. De er fremstilt uten kontroll og godkjenning og inneholder stoffer og materialer av ukjent opphav», advares det på velgekte.no.

LES OGSÅ: Da kvinnen hevdet at Carine hadde bestilt dukker på nettet skjønte hun at dette måtte være tull (+)

Kriminelle nettverk

Bengtson forteller at mange får seg en overraskelse når de høre hvem som ofte står bak.

— Europol og ulike FN organer har dokumentert tydelige forbindelser til kriminelle nettverk som også driver med narkohandel, hvitvasking av penger og menneskesmugling, sier hun.