Flom skaper trøbbel

Togskinnene oversvømmes av flomvann og Dovrebanen er stengt mellom Hamar og Elverum. Foto: Jan Morten Frengstad, Østlendingen

Togskinnene oversvømmes av flomvann og Dovrebanen er stengt mellom Hamar og Elverum. Foto: Jan Morten Frengstad, Østlendingen

Artikkelen er over 6 år gammel

Både veier, bygninger og jernbanen er rammet av flom. Også i Vestfold er det ventet mye nedbør.

DEL

Flom, jordras og jernbaneskinner som henger i løse luften fører til store problemer for reisende på Dovrebanen, Kongsvingerbanen og en rekke veier i spesielt Hedmark onsdag. NSB ber folk som har mulighet til det, om å jobbe hjemmefra. I Drammen melder innbyggerne om at elva ikke har vært større siden storflommen i 2007.

Snøsmelting kombinert med nedbørsvarselet gjør at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer om mulig femtiårsflom i flomvarselet for Telemark, Buskerud og Oppland. Også for resten av Sør-Norge venter NVE flom flere steder, men det er først og fremst snakk om femårsflom, selv om direktoratet ikke utelukker femtiårsflom i enkelte vassdrag. Innbyggere i deler av Vestfold, Telemark og Østfold vil også få det vått det neste døgnet.

- Høydedragene og indre strøk vil få jevnt påfyll. Og selv om det i alle områder blir tørrere fra torsdag, så stiger temperaturen igjen, slik at snøsmeltingen vil fortsette, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen til VG.

Allerede gjennom natta plasket regnet ned i store deler av Sør-Norge. Jernbaneverket opplyste klokken 6.15 at Dovrebanen måtte stenges inntil videre på strekningen mellom Eidsvoll i Akershus og Hamar. Årsaken er to store ras og mye vann, blant annet ved Espa i Hedmark.

I 8.30-tiden måtte også strekningen fra Lillehammer og nordover til Ringebu stenges på grunn av vannmengdene.

Men også reisende på Kongsvingerbanen må belage seg på andre transportmidler enn tog onsdag. Like etter klokka 7 ble det klart at Kongsvingerbanen måtte stenges mellom Årnes og Haga på grunn av flom ved sporet.

– Skinnegangen henger i løse luften, sier pressevakt Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

Selv om NSB har ordnet med alternativ transport mange steder, må reisende belage seg på store forsinkelser onsdag. Det er generelt vanskelig å få tak i nok busser og mange veier er stengt, blant annet hovedfartsåren E6.

– NSB oppfordrer de som har mulighet for å jobbe hjemmefra, om å gjøre det i dag, sier Lundeby.

Hedmark politidistrikt opplyste onsdag morgen at mye vann over E6 ved Stange førte til enorme trafikkproblemer. De store vannmengdene gjorde at E6 måtte stenges ved Espa allerede i 7.30-tiden.

Vannansamlingene på E6 gjør at bilister som kommer sørfra onsdag morgen og formiddag må følge fylkesvei 35 mot Hønefoss, deretter riksvei 4 mot Gjøvik og så E6 videre mot Lillehammer. Sørgående trafikk på E6 blir ledet enten via riksvei 3 eller 25 til Elverum og deretter riksvei 2 til Kongsvinger og E16 til Kløfta.

– Politiet får flere meldinger om skader og redusert fremkommelighet på veier i hele Hedmark på grunn av store nedbørsmengder, opplyser politiet på Twitter.

Politiet er hoderystende oppgitt over mange bilister som velger å ignorere skiltingen langs E6 for alternative omkjøringsveier, og isteden velger å fortsette ferden på E6 mot sperringene i Stange kommune.

I samme område, på gamleveien mellom Espa og Skaberud, var veien tidlig onsdag morgen nesten ikke fremkommelig på grunn av rasmasser, opplyser politiet.

Hedmark politidistrikt opplyser også at det tidlig onsdag morgen kom meldinger fra fortvilte huseiere i Elverum, Nord-Odal og Løten om vann i kjellere på grunn av mye regn.

I nabofylket Akershus fikk politi og brannvesen meldinger fra beboere i Eidsvoll, Aurskog-Høland og Årnes om oversvømte kjellere, og brannvesenet måtte rykke ut for å stanse en vannlekkasje i Osloveien i Askim.

Meteorologisk institutt har sendt ut varsel om lokalt mye nedbør i løpet av onsdagen mange steder i Sør-Norge, spesielt i fylkene Telemark, Buskerud og Oppland. Her kan det komme rundt 50 millimeter nedbør.

(ANB-NTB)

Artikkeltags