Enken dømt for hjelp til selvmord

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Enken (55) etter Roger Gundersen er dømt til ett års fengsel for å ha hjulpet ham med å begå selvmord. Gundersens barn får ingen erstatning og enken får beholde arveretten.

DEL

Enken har fått halve dommen betinget, slik at hun kun må sone seks måneder i fengsel. Prøvetiden er satt til to år.

Horten tingrett mente også at hun ikke måtte betale erstatning til Gundersens barn, og at hun ikke skal miste arveretten etter mannen.

Lite prøvd rettspraksis

Det er andre gang i historien noen er dømt etter straffelovens paragraf 236, og det finnes derfor lite rettspraksis.

Gundersen døde 3. september, etter at enka, som er tidligere sykepleier, skal ha satt en dødelig dose heroin i mannens arm.

Enka innrømmer å ha satt sprøyta i armen på Roger Gundersen, men påsto at han selv hadde injisert heroinet.

Tilpasset forklaring

Retten var enige i at det ikke var tilstrekkelig bevismessig grunnlag for å summere hendelsen etter noen strengere straffebestemmelse. Retten fant at utviklingen i hennes forklaringer, og hennes siste forklaring, var så påfallende at dette ikke ble ansett som annet en tilpasninger til straffrihetsgrunnen nødverge, det vil si en oppkonstruert forklaring.

Enka innrømmer å ha satt sprøyta, men har sagt i retten at hun gjorde det i selvforsvar, da hun skal ha følt seg drapstruet av ektemannen som skal ha ønsket at hun skulle dø med ham.

Ikke trusler

Retten ser bort i fra at Gundersen skal ha truet sin kone med ladd hagle. Retten mente at det var helt usannsynlig at hun kunne frykte for at Gundersen ville drepe henne. Retten mente at de var for glade i hverandre til det. Dessuten påpekte retten at han var helt avhengig av hennes hjelp til å gjennomføre handlingen siden han ikke klarte å sette sprøytrer på seg selv.

Riktignok aksepterer ikke retten Gundersens forklaring om at hun skal ha handlet i nødverge.

Svært fornøyd

Advokat Ole Tom Røed var svært fornøyd med dommen, men vi har ikke tatt stilling til en eventuell anke.

- Min klient føler at hennes forklaringer har kommet godt fram. Retten har dømt henne til seks måneders fengsel. Ett fengselsår er tilnærmet likt som et skoleår, noe som resulterer i at min klient trolig vil sone fire måneder, legger Røed til.

Røed tillot seg å kommentere Gundersens helse og personlighet de siste årene.

- Han var en svært syk mann. Han var overvektig og klarte nesten ikke å gå den siste tiden før dødsfallet. Hans kone og ham selv var overbeviste om at han hadde kreft i magen, og det var en av årsakene til at han valgte å ta sitt eget liv, forklarer han videre.

Forventet dom

- Hadde du forventet en strengere dom?

- Nei, det var som forventet. Når min klient ble dømt var dette et forventet resultat, sier advokaten.

Enka beholder arveretten, får sitte i uskiftet bo og får retten til forsikringsytelser. Hun ble også frifunnet i kravet om oppreisning til Roger Gundersens tre barn på over 500.000 kroner.

Barna er svært skuffet

Andreas Gundersen Aven er familiens talsmann og opplyser at familien er svært skuffet over dommen.

Gundersen Aven er skuffet og mener at enka etter Roger Gundersen slipper for lett unna. At en slik handling ikke får større konsekvenser synes de er ille.

At enka ble frifunnet for krav om oppreisningserstatning, krav om tap av arverett og uskiftet bo ikke ble tatt til følge og at hun ikke ble fradømt retten til forsikringsytelser tror han det vil bli en kamp om.

- Vi har ikke tatt stilling til hvordan vi skal reagere på dommen, forklarer han videre.

Men barna syntes det var bra at retten ikke trodde på enka om at Gundersen skal ha truet henne til å utføre handlingen.

Artikkeltags