De lenker seg fast

AKSJONERER: Fra v. Randi Skau, Linn-Karin Lundhaug, Hasse Rønningen og Wanne Melcher. Skau støtter sin ektemann Hasse Rønningen i kampen. foto: lars ivar hordnes

AKSJONERER: Fra v. Randi Skau, Linn-Karin Lundhaug, Hasse Rønningen og Wanne Melcher. Skau støtter sin ektemann Hasse Rønningen i kampen. foto: lars ivar hordnes

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Wanne Melcher, Linn-Karin Lundhaug og Hasse Rønningen nekter å godta nedleggingen av Hus 3 på Grefsrud. De flytter seg ikke fra huset og vil lenke seg fast om de blir forsøkt kastet ut.

DEL

HOLMESTRAND: Hus 3 er et av husene som psykiatrien i Vestfold disponerer på Grefsrud i Holmestrand. Allerede da beslutningen om å legge ned Hus 3 ble tatt for et snaut år siden, gikk brukerne på banen og sa klart ifra om at nedlegging var noe de ikke ville finne seg i.

Intet erstatningstilbud

Nå nærmer effektueringen av vedtaket seg. 17. desember er det i prinsippet ikke lenger noe tilbud i Hus 3.

– Vi ble lovet et fullgodt erstatningstilbud da Hus 3 ble vedtatt lagt ned. Det har vi ikke fått. Vi står tvert imot i neste uke uten et tilbud. Dermed står vi i fare for å bli tvangsutkastet, sier Hasse Rønningen. Den tidligere Plumbo-trommeslageren har gitt mennesker med psykiske problemer et ansikt utad, ved uredd væremåte og stø formuleringsevne. Han er enig med Linn-Karin Lundhaug og Wanne Melcher om at nedleggingen ikke er akseptabel.

– Vi er midt i et behandlingsløp. Hus 3 er respiratoren som holder oss i live. Derfor vil vi lenke oss fast hvis vi blir forsøkt kastet ut. Vi aksjonerer også med sultestreik, sier de. Å stå fram med navn og bilde i mediene er ingen liten overvinnelse for brukerne av Hus 3.

Lover hjelp

Klinikksjef Finn Hall ved Klinikk psykisk helse og rusbehandling har til Tønsbergs Blad sagt at nedleggingen er en del av en helhetlig utvikling av psykiatritilbudet i fylket.

Han har også lovet at de som trenger hjelp fra spesialisthelsetjenesten, skal få det. Ifølge Hall er det intet håp for de aksjonerende om å få omstøtt nedleggingsvedtaket.

– Jeg ser at han sier det. Men det tror vi kun er for å få oss til å kutte ut aksjonen. Det er politikerne som til sjuende og sist avgjør om dette tilbudet skal få fortsette, sier Rønningen. Natt til onsdag tilbrakte de i sofaen i stua i Hus 3, etter å ha fått tillatelse fra klinikksjefen. Natt til torsdag aktet de å gjøre det samme.

– Vi blir her i natt selv om vi ikke får tillatelse, sier de tre aksjonistene. Rønningen har klaget til Fylkeslegen, men venter ikke noe svar fra det holdet før på nyåret. I mellomtida er de tre vennene innstilt på å stå sammen i kampen.

Artikkeltags