Brygge-plank rett til sjøs

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Snart står «Nysgjerrig» på plass ved brygga. Men nå frykter representanter fra båtforeningen at mye av bryggematerialet har flytt til havs, til fare for småbåtene som snart skal på vannet.

DEL

HOLMESTRAND: Råttent treverk i havnebassenget har blitt en konsekvens av arbeidene som gjøres med å lage en fin tusenårsplass på brygga i Holmestrand. Plankebiter og stokker i vannet kan bli farlig for småbåtenene, frykter leder i Holmestrand båtforening Sverre Stephansen og varaleder i foreningen, Tom Thomassen.

– Livsfarlig

– Dette blir tatt med strømmen og ført ut på havet. Det er livsfarlig for småbåter som kanskje kommer i god fart. Tenk på ei lita jolle etter det har blitt mørkt, sier Stephansen.

Også ved bruk av gummibåt kan et møte med drivved få en uheldig vending.

– For oss med større båter er ikke dette noe problem, annet enn det kosmetiske, sier Stephansen. Thomassen påpeker at mye av treverket antakelig er behandlet med giften kreosot. Han er sjokkert over at at spesialavfall har fått flyte fritt siden arbeidene startet mandag.

De understreker at de er svært positive til opprustingen av plassen, og at kritikken kun gjelder arbeidsmetodene.

– Mye flytt ut

– Vi har sett at mye har flytt ut, og vi har ikke sett, før nå, at noen har ryddet opp i dette, sier Thomassen. Da Jarlsberg intervjuer båtforeningens medlemmer, er nemlig arbeidere fra Jan E. Ellefsen Entreprenør AS ute med stake og båt for å samle inn noe av godset som flyter rundt.

– For oss er det viktig at de sikrer materialene, helst med lense, for å forhindre at strømmen driver det utover, sier Stephansen.

Har nå lagt ut lense

Etter at båtforeningen tok tak i saken har nå Jan E. Ellefsen AS sikret havnebassenget med en lense. Det skjedde fredag ettermiddag.

HOLMESTRAND: – Havnebassenget er nærmest lukket med bølgebryteren. Derfor mente vi ikke det var nødvendig med en lense, og vi har dessuten vært ute flere ganger for å rydde opp, sier prosjektleder André Ellefsen. Han mener firmaets håndtering av bygningsavfallet var akseptert av kommunen.

– Men brygga viste seg å være i dårligere forfatning enn vi trodde. Når vi river kommer det materialer i vannet. det er det nødt til å gjøre, og det vil det fortsatt gjøre, sier Ellefsen. Han tror imidlertid ikke noe av vrakgodset har reist til havs, selv om han ikke kan garantere det.

Ellefsen regner med at plassen vil være ferdig i begynnelsen av juni.

– Vi er litt forundret over at mange forbipasserende er negative til det som skjer med plassen. Mange er positive, men overraskende mange er negative, sier han. Han vil dessuten henstille forbipasserende til å respektere sperringene som er satt opp.

Artikkeltags