Gå til sidens hovedinnhold

Brastads verksted til museet

Artikkelen er over 10 år gammel

Den bevarte historiske optikerforretningen etter Gunnar Brastad skal settes opp i 1. etasje i Holmestrand museum. Medlemmene i Holmestrand Haandverkerforening skal gjøre jobben på dugnad.

HOLMESTRAND: Det var i januar 2009 at optiker og urmaker Gunnar Brastad døde. Han etterlot seg et komplett og historisk nærmest perfekt bevart butikkinteriør og verksted. Gunnar Brastad hadde i sin tid arvet forretningen av sin far Olaf. Interiøret er dermed oppunder 100 år gammelt.

Donert

Arvingene donerte hele verkstedet og interiøret til Holmestrand Haandverkerforening, som i årene etter har vært på jakt etter passende lokaler der verkstedet kan komme til sin rett.

– Det har vært vanskelig å finne egnede lokaler. Vi fikk nei av mange, sier leder Helge Kristensen. Etterhvert oppstod det kontakt mellom medlemmene i haandverkerforeningen og Holmestrand museumsforening. Det skjedde i forbindelse med restaureringen av museet, som tok til i fjor. En samarbeidsidé begynte smått om senn å ta form.

Fornøyde medlemmer

Idéen har nå materialisert seg i en nedskrevet avtale mellom partene.

– Nå er det klart. Vi skal sette opp Brastads verksted i 1. etasje i Holmestrand museum, Holstgården. Det er kjempemoro at det endelig har blitt mulig å få til dette, sier Jan Gunnar Flannum i haandverkerforeningen. Han mener at prosjektet er intet mindre enn unikt i Norden. Leder Tom Amundsen i museumsforeningen er ikke noe mindre fornøyd.

– Museet trenger en ny giv. Dermed var dette en god mulighet for museumsforeningen, sier han.

Museet vil ikke holde åpent i sommer, men planen er at det nye optiker-verkstedet skal åpnes for publikum neste sommer. Arbeidet med å sette opp verkstedet og butikk-interiøret skal gjøres på dugnad.

– Vi får mye å gjøre til vinteren. men dette skal vi få til. Altfor mye historisk materiale har blitt sendt ut av Holmestrand. Det er flott at vi kan gi dette unike hisoriske materialet en verdig ramme her i Holmestrand, sier Flannum. Til og med veggpanelet med spikerhull til opphengte klokker i forretningen er tatt vare på. Nord-Jarlsbergmuseene skal ha registrert mye over tusen katalognumre da de nedtegnet hele beholdningen i forretningen.

Plassmangel

Samtidig er det klart at det er plassmangel i Holst-gården. Museet har allerede materiale de ikke har plass til å vise fram. Slikt overskudds-materiale blir det mer av i det øyeblikk arbeidet med optiker-forretningen settes i gang. Fordelene er likevel større enn ulempene for museet, om vi forstår leder Amundsen rett. Reint økonomisk er det også visse utfordringer i sikte. Samarbeidspartnerne håper at disse vil la seg løse etterhvert.