HOLMESTRAND: Kommunekassa er bunnskrapet og vel. Dermed kom det beleilig at noen ville overta det fredete fattighuset i Kirkegaten - for ei krone. Geir Dyrnæs og Marie Olaussen fikk det endelige svaret i bystyret onsdag.
– Etter at kommunen gikk ut med at fattighuset skulle selges for ei krone, så vi på hva som var nødvendig å gjøre av renovering i forhold til fredningsbestemmelsen. Dette er et gammelt og skjevt hus med lav takhøyde, og vi skal jobbe på lag med huset, sier Olaussen.
Familiehistorie
– Vi har en plan over hva som skal gjøres med huset, men den er ikke så detaljert ennå. Huset ligger midt i gata som binder fjellplatået sammen med sentrum, og med tanke på utviklingen av sentrum, er det viktig at huset kommer opp og står. Dessuten er dette huset en del av min familiehistorie. Både tippolde- og oldeforeldrene mine var bestyrerfamilier i fattighuset. Farfar ble født der og bestemorhjemmet mitt ligger tvers over gata. Det er langt til mål, og vi regner med at det vil koste blod, svette, tårer og mye penger. Men det blir verdt det, sier Olaussen.
Vann over hodet
– Det er tydelig at mange har et forhold til huset. Vi får mange positive tilbakemeldinger fra folk som synes det er hyggelig at vi vil ta vare på fattighuset. Noen synes synd på oss og er redde for at vi har tatt oss vann over hodet, smiler Olaussen.
Foreløpig ser det ut til at hele 2. etasje blir en leilighet på 180 kvadratmeter. Hva det blir i første etasje og på loftet er ikke avgjort ennå. De håper at fattighuset til slutt vil framstå som et stolt trehus med blomster og poteter i hagen.
– Vårt ønske er at dette skal bli en "perle" i Kirkagaten, sier den lykkelige huseieren.
Bad og kjøkken
For å få skikk på huset er det også andre omfattende arbeider som må til. En av de første store jobbene blir drenering og grunnarbeid. Det må sørges for at huset blir "tørr på beina". Blant annet må bunnsvillene under huset skiftes ut. Taket må repareres etterhvert. Vinduene skal restaureres fordi fredningsbestemmelsene ikke gir anledning til å skifte dem ut. Huset har heller ikke skikkelig bad og kjøkken fra før, så det må bygges nytt.
Forpliktelser
Kirkegaten 7 har en lang historie. I 1762 ble det bygget som fattighus. I 1910 ble det gjort om til et gamlehjem og ble før det også brukt som sykehus. På 30-tallet ble det gjort om til kommunale boliger og dette ble det brukt til fram til mars 2004. Komunen la ut huset for salg for ei krone, men fredningsbestemmelsene forplikter kjøperen og kostnadene ved å restaurere huset blir store.
– Ingen kan forvente et under. Dette må vi bruke lang tid på, sier Olaussen.