Veivesenet har en gladnyhet til deg i juleferien

KØ: Trolig vil du slippe å sitte i kø på E18 i jula, da tunnelarbeidene blir satt på vent.

KØ: Trolig vil du slippe å sitte i kø på E18 i jula, da tunnelarbeidene blir satt på vent. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tunnelarbeidene på E18 gjennom Vestfold settes på vent i juleferien.

DEL

(Sandefjords Blad) Det sier avdelingsdirektør Tore Kaurin i Statens vegvesen.

– Vi er veldig glade for at vi kan fortelle at tunnelarbeidene avsluttes før julehelgen og ikke tas opp igjen før etter nyttår. Dermed blir det normal trafikk på E18 i fire felt gjennom Vestfold i juleferien. For oss er det viktig at E18 er trafikksikker og har god flyt, sier han.

Etter nyttår vil Statens vegvesen gjenoppta tunnelarbeidene, men nå er det bare Hellandtunnelen som gjenstår.

LES OGSÅ: Oppfordrer kvinner til å kjøre på den store bulkedagen

Ingen «juletrafikk»

Juletrafikken er landet rundt preget av stressede sjåfører og familier som fortest mulig vil opp på hytta for å starte feiringen. Det kan fort føre til ulykker på veiene. Tore Kaurin sier Vestfold ikke er noe spesielt «juletrafikk-fylke».

– Det er ingen valfart til fylket ved juletider. Vi er ikke veldig preget av juletrafikk verken til eller fra Vestfold, men kanskje gjennom Vestfold. Juletrafikken, for eksempel studenter som kommer hjem til julen, kommer oftere med buss eller tog, sier han.

Kaurin sier det allikevel ofte dannes køer ved byene i Vestfold i tiden før jul.

– Mange skal gjøre innkjøp og det samtidig som mange skal hjem fra jobb. Det kan føre til køer og stressende situasjoner. da gjelder det å puste med magen. Heldigvis ser vi sjelden de store ulykken i disse situasjonen, det er oftere snakk om småbulkinger, sier han.

LES OGSÅ: Vegvesenet advarer: – Det har blitt et sikkerhetsproblem

Salt og sand

På denne tiden av året kan føret gi store utfordringer i trafikken, ikke minst i Vestfold, hvor vi ofte har en mellomting mellom vinter og sommerføre, såkalt nullføre.

– Vi salter veiene minst mulig, men med det været vi har hatt, med underkjølt regn, er det det eneste som er effektivt. Vi strør småveiene, men sanden vi strør med har en tendens til å blåse av veien, så her er det viktig for bilistene å være oppmerksomme når de kjører fra hovedveiene og inn på lokale veer som ikke er saltet, sier Tore Kaurin.

LES OGSÅ: Strør med mange tonn grus på veiene

Kjør forsiktig

Skal du likevel ut å farte i jula, for eksempel til hytta, har Statens vegvesen gode råd å komme med til utålmodige bilister. Hvert år skjer det drøye 80 ulykker med personskader i juletrafikken. Høy fart og forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er gjengangere.

– Tilpass farten etter forholdene, ikke stress og sørg for at både passasjerer og julegaver er godt sikret. Slik kan vi alle bidra til en trygg reise i juleferien, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

I juletrafikken i 2016 ble det registrert 78 alvorlige ulykker og to personer omkom. I 2015 og 2014 var det ingen som mistet livet på norske veier i forbindelse med juleferien. I gjennomsnitt har litt flere enn to personer mistet livet i trafikken hver jul de siste årene.

I perioden 2012 til og med 2016 har ingen omkommet i juletrafikken i Østfold, Oslo, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Hordaland, Nord-Trøndelag, Troms og Finnmark.

– Dette er mer enn bare tall og statistikk. Bak hver eneste ulykke er det en tragedie som rammer familie, kolleger, venner og lokalsamfunn. Kampen mot trafikkdøden er en av samfunnets viktigste kamper, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Planlegg turen

 • Bruk Vegvesen Trafikk
  Gir oversikt over hendelser, veimeldinger, trafikkflyt og vær- og førehold samt bilder fra utplasserte webkamera
 • Lytt på radio
  Vegtrafikksentralene samarbeider med de største radiokanalene
 • Følg med på Twitter
  Alle vegtrafikksentralene benytter Twitter for løpende deling av trafikkinformasjon
 • Sjekk NRK Tekst-TV
  Vei- og trafikkmeldinger blir lagt ut på NRK Tekst-TV (side 700).
 • Ring telefon 175
  I hektiske perioder blir de viktigste meldingene lest inn på telefonsvarer

Artikkeltags