Holmestrand: – Den gamle hovedmotoren til varmvalsen ble kjøpt av av Årdal og Sunndal Verk på 1960-tallet, og elektrikerne er innom nesten daglig for å sjekke. Dette er jo selve "livsnerven" på verket. Alt skal gjennom den, så stopper motoren, stopper i realiteten alt, forteller teknisk sjef Bård Kristiansen i Speira, tidligere Hydro i Holmestrand.

– Dette er en tillitserklæring fra Speira om at her skal det satses videre, legger fabrikksjef Robert Grønli til.

Flere titalls millioner kroner

Som den gamle, er den nye hovedmotoren for varmvalsen produsert I Sverige av ABB. Prisen er ikke offentlig, men ifølge Bård Kristiansen er det snakk om flere titalls millioner kroner.

LES OGSÅ:Irritert og bekymret Speira-sjef om utslippene: – Utrolig beklagelig, slikt skal ikke skje

Med en totalvekt på 80 tonn og en diameter på 3,7 meter er det ikke småtterier som skal på plass i Holmestrand. Rotoren og statoren veier 30 tonn hver, og ble torsdag heist på plass i bygget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Det er ett år siden motoren ble bestilt, så det er godt å få den hit. Til sommeren skal den settes på plass, og det arbeidet kommer nok til å ta et par uker. Den gamle skal være reserve, så det er også en betryggelse, sier Kristiansen.

10-15 prosent mer

Han legger til at den nye motoren vil kunne kan ta ut 10-15 prosent mer kraft.

LES OGSÅ:Hovedtillitsvalgt Rolf om den første tiden etter valseverk-salget: – Aldri hatt så mye å gjøre som nå

– Strømstyrken vil være 4000 Ampere når vi presser maks, så det er store krefter i sving, konstaterer den tekniske sjefen.