- Jeg bor i Askimsvei, men den finner du ikke på GPS'n, men de fleste klarer å finne frem til meg til slutt. Det er et hvitt hus med et sort uthus. Meldingen tikker inn fra Nuttert T. Vlieger fra Eidsfoss.

Han hadde rett, jeg bommet litt først, men fant til slutt riktig plass, der stod en smilende fyr med både mikrohus og kaffen klar.

Jeg har alltid tenkt at vi ikke kan stole på verdens økonomien. Jeg har alltid tenkt på en alternativ måte å bo på. I Norge har folk det for bra, gjerne hus med tre bad og elektrisk oppvarming. Selv bor jeg i et gammelt hus med syv vedovner.

Følg drømmen din. Gi slipp på det du har, du trenger ikke alt dette.

Langsiktig plan

- Vårt eventyr i Norge startet i 2008. Da kjøpte vi et hus i Eidsfoss sentrum og flyttet i fra Nederland. Etter et par år ble de nødt til å selge det, det ble for dyrt for Nuttert og kona, så de flyttet til Normandie i Frankrike. Familien til Nuttert eide en tomt der som han slo seg ned på.

Der pusset han opp to husvogner, og familien bodde i en yurt med tre barn. En yurt er boligen til mongolske nomader, en telt-type som har vært i bruk i mange hundre år.

- Den ene husvognen fungerte som et kjøkken, forklarer han.

Mikrohus

  • Små, smarte og miljøvennlige hus. Mange muligheter og stor frihet.
  • Med stadig høyere boligpriser er det mange som ønsker mer økonomiske løsninger når de skal kjøpe bolig.
  • laget med en svært smart planløsning. Huset utnytter plassen både i høyden og bredden, for eksempel med en hems som soverom og plassbygde hyller i høyden. Det er også vanlig med smarte oppbevaringsløsninger.
  • Et minihus omfattes av mange av de samme reglene som en campingvogn. Det betyr at du kan kjøre med huset på tilhengeren helt lovlig på norske veier.
  • Varig opphold i et microhus krever at du søker om tillatelse gjennom kommunen hvert andre år. Bruker du derimot minihuset kun en gang iblant, rammes huset av de samme reglene som campingvogner. Da trenger du ikke å søke om tillatelse.

Det tok ikke så lang tid før turen gikk tilbake til Norge og Eidsfoss. Barna savnet Norge og denne gangen fant de et perfekt sted som de har leid siden.

- Dette er faktisk det stedet vi har bodd lengst. Nå har vi bodd her i 11 år, legger han til.

Tanken på å bygge et mikrohus i Eidsfoss har han gått med lenge. I åtte år har han samlet materialer og deler som kunne komme til nytte i prosjektet.

I 2020 begynte prosjektet endelig å ta form da Nuttert kjøpte ei gammel vogn med fire hjul og presenning. Nå kunne mikrohuset endelig ta form.

Det spesielle buede vinduet er rundt 100 år gammelt, og kommer fra en bygård i Oslo.

Jeg fant vinduet først, så kom buen på taket naturlig etterpå.

Ideen bak

- Jeg har alltid tenkt at vi ikke kan stole på verdens økonomien. Jeg har alltid tenkt på en alternativ måte. å bo på. I Norge har folk det for bra, gjerne hus med tre bad og elektrisk oppvarming. Selv bor jeg i et gammelt hus med syv vedovner, forteller han.

De fyrer bare med ved, og strømforbruket er helt minimalt.

- På siste strømregning var det vannpumpen som hadde det største forbruket. De ringer alltid fra strømselvskapet og ber oss sjekket måleren. Det tror det er noe feil, sier han og ler.

Med en utdannelse som tømrer og med tradisjonshåndverk og restaurering som spesialitet, har han virkelig de kunnskapene som kreves for å bygge et mikrohus etter gamle metoder.

- Et mikrohus er et alternativ med mindre avtrykk i naturen enn stor-økonomien som styrer markedet i dag. Det er mulig å leve et godt liv med langt færre eiendeler. På den måten kommer man nærmere naturen og næromgivelsene, forklarer han.

I Nutterts tankegang trenger man ikke store hus, vi trenger ikke etterlate så stort fotavtrykk. Vi vil få bedre råd, mer tid, og det vil være lettere å reise.

- Følg drømmen din. Gi slipp på det du har, du trenger ikke alt dette, sier han.

Gjenbruk er viktig

Mikrohuset til Nuttert er bygget med materialer han har samlet over flere år. Den fine, smale døren og det flotte buede vinduet er hundre år gamle og stammer fra Oslo.

Vinduene er også gamle og alt er restaurert etter gamle metoder. Her er det ikke brukt moderne maling, men i stedet bruker han linoljemaling. Den tillater at treverket puster. Ytterkledningen ser grå og værbitt ut, men den er behandlet med jernvitrol.

- Det er viktig at treverket kan puste, da holder det seg tørt, forklarer han.

Gulvet i mikrohuset er også gjenbruk. Der det er mulig forsøker han å få til kortreist gjenbruk. Hele huset bygde han i løpet av 16 helger.


Eidsfoss Tiny House Factory

- Alt er enklere med et mikrohus. Det kan du skaffe deg uten banklån, det står på hjul så du slipper å søke om byggetillatelse. Du er bedre forberedt på en fremtid som blir stadig mer usikker.

Han håper at Eidsfoss Tiny House Factory kan bli en realitet en dag. Nuttert vil gjerne bygge flere mikrohus.

- Jeg vil gjerne holde kurs der jeg lærer andre hvordan de kan lage sitt eget mikrohus, sier han.

- Kan du tenke deg å bo i et mikrohus selv?

- Ikke nå, dette huset er først og fremst en prototype for å vise andre mine ideer og tanker. Men jeg og kona vil gjerne bo i et mikrohus når alle barna har blitt selvstendige. En trenger ikke så mye innendørs oppvarmet komfort. Vi kommer langt med et mikrohus, bål, hagedusj og villmarka som proviant, avslutter han tankefull.