Vindkraftselskapet Norsk Vind lokker kommunen med penger for å få lov å ødelegge naturperlen Hajern og området sør for Skibergfjell med 250 m høye støyende propeller. Overskriftene på Facebook-gruppa «Hajern» illustrerer hva disse områdene betyr for folk: «Hajern er mitt paradis».

«Mitt eldorado». «Ro i sjelen». «Magisk helg i paradis».

Det mangler ikke på bildedokumentasjon på hvilken perle dette området faktisk er. Bilder av folk som telter, fisker og bader ved Flisestø og ved Sprutebekk. Med solnedganger som nesten tar pusten fra deg og får deg til å tro at du befinner deg på en gresk øy. Og mens Oslofjorden er på randen av kollaps, og Eikeren-vassdraget preges av store utfordringer med giftig algevekst, holder Hajern stand som et fantastisk badevann.

Bilder av foreldre på kano- eller kajakktur med ungene. Hajern utgjør sammen med Øksne og en rekke mindre vann et Finland i miniatyr med unike muligheter for oppdagelsestur i det våte element.

Bilder av barnebarnet som stolt viser fram sin første ørret, eller storfisker’n som traff blink med klekking og valg av riktig flue. Bilder av nykjørte skiløyper der ildsjeler legger ned timesvis med frivillig innsats for at vi andre skal få nyte skogsviddas skjønnhet og prakt. Og alle bildene av folk som har gått turløypa Hajern rundt, på dagstur eller med overnatting i telt eller hengekøye.

Det er dette paradiset som Norsk Vind vil snike seg inn i. De vil ha det de kaller «vindressursene» på storskauen i Hof sør for Skibergfjell, - rett ved Vestfolds største naturreservat og tett på Eikeren som forsyner store deler av Vestfold med drikkevann. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Politikerrepresentanter fra samtlige partier uttrykte i Jarlsberg avis sterk skepsis og et tydelig nei til vindturbiner i Hof. Folkeopinionen er nærmest unison: Dette hører ingensteds hjemme på skauen mellom Hof og Hajern!

Norsk Vind har nok forstått at de har en dårlig sak, for nå forsøker de seg som slangen i paradis når de innsmigrende spør: «Er (virkelig) ulempene større enn fordelene med vindkraft i Holmestrand kommune?» Og så spiller de ut det eneste kortet de har – nemlig penger.

Norsk Vind sier i sitt innlegg i Jarlsberg avis 8. januar, at et vindkraftanlegg på 100 MW (megawatt) kan gi inntekter til kommunen på om lag 12-13 mill. kroner per år. Men de har også sagt at det dreier seg om 5-6 turbiner. De største vindturbinene i Norge i dag er på 5,3 MW. Antar vi at et fremtidig vindkraftverk ved Skibergfjell får 5,3 MW turbiner blir regnestykket 100 MW delt på 5,3 MW = 19 vindturbiner.

Hvordan i all verden er det konsulentene i Norsk Vind regner?

Det er unektelig stor forskjell på 6 og 19 turbiner. Blåser de opp de antatte inntektene for kommunen? Eller er deres egentlige mål å bygge ca. 19 turbiner? Så mange turbiner er det ikke plass til mellom Hof og Hajern. Så hvilke andre områder i kommunen (eller Kongsberg kommune) ser de på? Hva er det de ikke forteller oss?

Norsk Vinds ønske om å få konsekvensutrede et vindprosjekt i Holmestrand er et forsøk på bondefangeri. Det er som en dørselger som prøver å få foten innom døra. Vi trenger ikke konsekvensutrede et vindkraftverk i Holmestrand. Vi vet allerede mer enn nok til å si nei til vindkraft.

Noen få stikkord om det vi vet er:

Omfattende arealinngrep og naturødeleggelser, støy og negative helsepåvirkninger, forurensing, verdifall på eiendommer, konflikter og dype sår i lokalbefolkningen. Og ikke minst, mennesker som opplever dyp økosorg over å miste sin kjære nærnatur. Det blir nærmest en absurd problemstilling å skulle svelge alle disse skadevirkningene for noen få millioner.

Og hvilken verdi vil en konsekvensutredning ha? Motvind Norge, som følger vindkraftutbygginger over hele landet, har ikke sett én eneste konsekvensutredning som ikke konkluderte med at «fordelene er større enn ulempene». Derfor kan Norsk Vind trygt bruke overskriften «Er ulempene større enn fordelene...?» i sitt innlegg. De vet nemlig at konsekvensutredningen de bestiller vil konkludere i deres favør.

Og vi spør oss:

Tror Norsk Vind virkelig at naturperlene våre er til salgs? Vi sier bestemt: Her er dere ikke velkommen så lenge dere nærer planer om å ødelegge våre paradis.

Vi stoler på at politikerne våre tar kloke og ansvarlige avgjørelser som sikrer varige og unike naturverdier og livskvalitet for nåværende og fremtidige generasjoner.