(Gjengangeren)

HOLMESTRAND: Heller ikke denne gangen ville det seg riktig for mannen i slutten av tjueårene. Selv om han tilsto alt han kunne huske – noe var helt borte fra hukommelsen fordi han som oftest var ruset «og gjør mye rart når jeg er det» – og mente at han med flere måneder i varetektsfengsel allerede hadde sonet for mye og derfor burde få en ny sjanse med samfunnstjeneste, så tingrettsdommer Stig Olav Sletten det annerledes.

– Siden dommen i juni 2016 ga tiltalte en dom på ni måneders fengsel, hvorav 30 dager ble gjort betinget, har han begått 23 nye straffbare forhold. Retten er enig med aktor i at straffen i utgangspunktet bør ligge på fengsel i ny måneder, skriver tingrettsdommer Sletten i sin dom og legger til at hortensmannen også må betale 18.968 kroner for skader han påførte en elbil etter tyveri av den i Holmestrand i august i fjor og 4.000 kroner i erstatning til holmestrandskvinnen som ble frastjålet en ryggsekk og en garasjeportåpner.

LES OGSÅ: Knuste vindu og stjal kontanter – så avslørte han seg selv

«Dum og nysgjerrig»

Det var tiltalte selv som karakteriserte seg som «dum og nysgjerrig» når han i rus ruslet rundt, og absolutt skulle kjenne på dører for å se om det var noe han kunne ta med seg. Det er sannsynligvis årsaken til at bare to av 23 offer fremmet erstatningskrav mot hortensmannen i retten.

Folk fant det nok ikke bryet verdt å kreve erstatning etter at politiet hadde tatt tyven med tyvegods som en dartpil, diverse lysbilder, noen colabokser og -flasker, samt en falske eplemost, en flaske trelim og sigarettenneren fra en ulåst bil. For å nevne noe av det mer spesielle, men ikke særlig kostbare.

Typisk i så måte var da hortensmannen skulle foreta et innbrudd i et privathus i Hvittingfossveien i Holmestrand i fjor høst. Etter først å ha forsøkt å bryte opp inngangsdøra og mislykket med det, forsøkte han seg i stedet på dobbeltgarasjen på eiendommen og de to bilene som sto der, men klarte ikke en eneste gang å komme innenfor dørene.

LES OGSÅ: Tiltalt for vold – fikk en ny sjanse

Ønsket samfunnsstraff

I tingretten forsøkte hortensmannen å gjøre det beste ut av situasjonen ved å tilstå alt han husket samt at han nå ønsket hjelp til å få endret sin livsførsel med rus og ulike problemer.

– Når jeg er nykter er jeg rolig og gjør ikke noen noe vondt. Men jeg trenger et stramt opplegg rundt meg for å lykkes, sa han i tingretten.

Hans argumenter til tross, hortensmannen ble ikke trodd. Han har ved tidligere domfellelser lovet bot og bedring, men har etter kort tid falt tilbake til gamle synder.

– Det er best for han at han soner fengselsstraffen. Hvis han får samfunnsstraff skal han løslates, og retten frykten at han raskt vil falle tilbake til rus og ny kriminalitet, skriver tingrettsdommer Sletten i sin dom.

Den ble for øvrig forkynt mannen i fengselet han sitter nå. Så er han i hvert fall ute av sirkulasjon for en periode.