Kan folk i Brevik bo med gift i kjelleren, så kan vel folk på Langøya også

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Knut Engen fra Holmestrand reagerer på koblingene mellom Noah og Bellona.

DEL

MeningerRingen sluttet Bellona? Frederic Hauge styrer Bellona i den siste fase som miljøorganisasjon. Hvem husker ikke Hauge da han hang i industripipene i Grenland? Han hadde akkurat vokst ut av kortbuksene og sluttet skolen for å verne om miljøet. Han fikk mange tilhengere i Grenlands-området. Så dukket Hauge og co. opp i Holmestrand og klorte seg fast i bryggekanten. Målet var å vokte på virksomheten som vokste fram på Langøya. Han bjeffet høyt både titt og ofte. Giftskyen drev over fjorden, og nå var det vann på mølla. Nå begynner ting å skje, Bellona vokser og alle store aktører innen div. industri må regne med disse vaktbikkjene.

Årene går og bjeffingen stilner, hva skjer? Noah som driver med avfallshåndtering putter svært mange penger i Bellonas kasse. De blir gode kamerater. Så gode at styremedlemmer i Noah får plass i Hauges styre i Beba AS, forkortelsen for Bellona Batterier. Målet er produksjon av batterier til store kjøretøy og båter som ev. skal frakte giften som håndteres på Langøya ned til Brevik og inn i Dalen gruver. Inn i gruver som ligger under folks hus og under fjorden i Brevik. Leter man litt i styre og stell mellom Bellona og Noah så får man fornemmelser av bindinger som verken sømmer seg i en miljøorganisasjon eller i forretningslivet generelt. Så langt har det nå kommet at politikere tier og demokratiet skyves minst på armlengdes avstand.

LES OGSÅ: Kritiske til Bellonas Noah-link

Jeg var selv til stede på folkemøtet i Brevik. Makan til slett forestilling av Noah og Klima- og miljødepartementet skal man lete lenge etter. Hele Grenland sier et unisont nei til giftdeponi i Dalen gruver. Likevel klarer Noah og Bellona å true fram en konsekvensutredning som lokalsamfunnet har sagt nei til. Skal man følge Noah og Bellonas argumenter, så kan det uten fare for liv og helse åpnes opp for bebyggelse oppå dagens oppfylte krater på Langøya. Kan folk i Brevik bo med gift i kjelleren, så kan vel folk på Langøya også!

Bellonas nåværende standpunkt og snuoperasjon fører dem tilbake til der det hele startet: i Grenland. Ringen er sluttet og historien gjentar seg: industrien og fortjenesten setter dagsordenen. Mater man bikkjene nok, så slutter de å bjeffe. Det er prisen.

Noah er ikke lenger fornøyd med betegnelsen «avfallsbedrift», men vurderer å begynne å kalle seg en miljøbedrift. Kanskje Bellona da skal overta merkelappen som forretningsbedrift?

LES OGSÅ: Etterlyser Langøya-engasjement fra sandesokninger

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags