Gå til sidens hovedinnhold

«No livnar det i lundar»

Dette har vært den beste uka siden tidlig i fjor høst. Livet har så smått begynt å vende tilbake til normalen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Det var den pandemien», sa overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet, og med det ertet han på seg både statsminister Erna Solberg, helseminister Bent Høie og sin egen sjef i FHI, Camilla Stoltenberg.

Vel, kanskje var godeste Aavitsland litt vel rask på labben, men det trenger likevel ikke være slik at det var feil det han sa. Slik det ser ut akkurat nå hadde han rett. Og det fikk uante ringvirkninger.

Oppsiktsvekkende slo Financial Times opp nyheten om at covid var over i Norge.

LES Her er endringene som gjelder fra klokken 16.00

Men i Holmestrand får nå til og med russen skryt for at de ikke har festet så utagerende og ukontrollert at det har blitt smitte av det. Etter formannskapsmøtet torsdag er politikere og kommuneoverlege enige om at Holmestrand er tilbake på «normalen» i restriksjonene, det vil si at det er de nasjonale føringene og anbefalingene som gjelder, og som vi vet er ikke neste trinn på gjenåpningsplanen til regjeringen langt unna.

Det ser rett og slett lyst ut.

Jo da, det er absolutt mange gode grunner til å være optimistiske framover, men formaningene er der, og regelverket nasjonalt er omfattende. Det er fortsatt relativt strengt. Det gjelder å bruke hue, og det tror vi de aller fleste nå gjør. Ingen har lyst på nok en runde korona, et strengt regime, karantener og alt som følger med en oppblomstring av smitte. Nok er nok, og bare tanken på noe annet tror vi får folk til å holde seg på matta. Trolig også lenge etter at pandemien er avblåst av flere enn bare overlege Preben Aavitsland.

«Ingen har lyst på nok en runde korona»

Denne uken har det skjedd noe, nei det har skjedd mye. Det yrer igjen av aktiviteter og folk overalt. Vi i redaksjonen merker det på folk i byen, på antallet som nå er innom i lokalene våre igjen og ikke minst på e-posten, der det lenge har vært stille på aktivitetsfronten når det gjelder idrett, kultur og annet som samler mange av frivilligheten. Den kalde nordavinden har merkbart snudd til lun fønvind i løpet av uka.

LES SOS: – Ukrainahjelpen skal fram uansett

Denne uka har det faktisk vært både teater, konserter, liv og røre blant eldre, dugnader, petanquespill og et sosialt liv igjen på bryggas utesteder. I mindre format enn normalt, men det har gjort noe med hele stemningen.

Vi er i ferd med å våkne igjen etter snart halvannet år i både nedstemthet og nedstengthet. Også lokalpolitikerne, som har sin sedvanlige innspurt før sommeren, og som for ørtende gang diskuterte midlertidig lokal forskrift og restriksjoner i formannskapet, møttes fysisk igjen for første gang på veldig lenge. Selvfølgelig med strenge restriksjoner på antall og atferd.

Men det er faktisk lys å se i den berømte tunnelen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.