Gå til sidens hovedinnhold

Når grådighet overskygger all fornuft

Rødt Holmestrand er dypt bekymret for at rundt 400 arbeidsplasser i kommunen vår nå kan gå tapt, skriver Lars Gunnar Lingås.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når Hydroledelsen selger sin valseverkkjede for 14 milliarder kroner til en amerikansk investor, er det grunn til å reagere kraftig.

For det første selger man ut en virksomhet som går med overskudd. Da er det lett å gjennomskue at motivet er å hente mer profitt et annet sted der arbeidskraften er billigere.

For det andre selger man ut en virksomhet som er miljøvennlig. Reinere produkter enn aluminium og gjenbruk av samme materiale skal du leite lenge etter. Da blir argumentet om at frigjort kapital skal brukes til omstilling til grønn industri ganske hul.

For det tredje selger man til en amerikansk investor som vi frykter vil skalte og valte med norske arbeidsplasser uten respekt for de avtaler som det er tradisjoner for i norsk næringsliv og arbeidsliv.

For det fjerde har staten betydelig eierskap til Hydro og kunne – om regjeringen ville – ha gitt klare føringer for å unngå dette salget.

Rødt Holmestrand er dypt bekymret for at rundt 400 arbeidsplasser i kommunen vår nå kan gå tapt. Dette viser at kapitalkreftene overkjører arbeidsfolk, ja, ikke bare det, de overkjører all fornuft når man selger ut en virksomhet som går med overskudd, som er miljøvennlig, som er norskeid og som har gode tradisjoner for en ansvarlig politikk overfor de ansatte.

Kommentarer til denne saken