Du står trygt og stødig, med begge beina plantet godt på jorda. Bekymringene er ikke mer enn hva som vanlig i livet. Hverdagen er forutsigbar, økonomien til å leve med, ferieplaner i det fjerne og stort sett en god dag. Hver dag med sine små og store rutiner, sånn det skal være.

LES OGSPÅ: De fengselsansatte ligger an til å miste jobben uten å få omstillingsmidler – men Inger jobber med løsninger 

Men med ett rykker noen bort hele livsgrunnlaget. I dette tilfellet Stortingspolitikere på lånte taburetter veldig langt unna hverdagen i Hof. Mange av dem har knapt hørt om Hof, lang mindre hatt noen formening om livet i bygda, som har få store arbeidsplasser å tilby. En av de største ble før jul viftet vekk fra bedriftskartet med en håndsopprekning i stortingssalen.

Som et gjesp fra politisk hold i førjulstiden, før de uten en tanke mer om den prosessen de har satt i gang i Hof, gikk til lunsj i stortingskantina.

Tilbake i skogen satt et lettere sjokkert lokalsamfunn. Uten helt å vite eller forstå hva som traff dem. Det utenkbare skjedde likevel. Det ingen egentlig ville ta innover seg eller tro at kunne skje, selv om alternativet nedleggelse lå klart i dagen. Du tror det likevel ikke før det skjer. Men det skjedde, bomben slo ned, så ble det stille.

LES OGSÅ: Ingen hjelp fra justisministeren 

Det låt hult og tomt å ønske hverandre god jul, og godt nyttår klang like sannsynelig som å tro at helgas lottogevinst skulle slå inn.

Og nå ei drøy uke ut i det usikre 2019, haster det visst veldig med å få lagt ned alt av soningsplasser og rundt 50 arbeidsplasser i Hof fengsel. Før påske skal kriminalitet og arbeidsplasser være avviklet i Hof. Tilbake sitter det ansatte, som ikke lenger er ansatt og lurer på hvor pengene skal hentes til huslånet, bilen, matvarer i kjøleskapet og den planlagte ferien til sommeren.

«Tilbake sitter det ansatte som ikke er ansatt»

Kriminalomsorgen virker i prosessen til å ha svært lite omsorg for sine ansatte. Folk som er trent og har kompetanse innen et svært spesielt yrkesfelt. Fengselsbetjent treffer ikke akkurat bredt i bransjer og yrkesliv. Når også nabofengsler legges ned, blir det ikke enkelt å finne tilsvarende jobb. Tenke nytt, ny utdanning, en annen retning, flytte seg og sin familie. Leve på trygd?

Spørsmålene er mange i tillegg til den umiddelbare usikkerheten om egen framtid, som nå har fått feste seg siden før jul.

LES OGSÅ: Fengselet avvikles innen mars – ingen penger er satt av til å hjelpe de ansatte 

Det å miste jobben sammenlignes med annen stor sorg. Jobb er identitet. Plutselig er den borte. Tomhet og utrygghet tar plass der travelhet og betydning hadde sin hverdagslige plass. Ledighet kan være forløper til både depresjon og angst. Det kan gå på helsa løs. Fra bidragsyter til passiv tilskuer. Tap av kolleger er også tap av venner og tilhørighet.

Men ingenting av dette tenkte stortingspolitikerne på da de løftet hånda og stemte ned Hof fengsel.