Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du lese gammelt nytt på nytt

Lurer du på hva som skjedde i Holmestrand i 1916? Svaret finnes bare noe få tastetrykk unna, i de digitaliserte utgavene av Jarlsberg som Nasjonalbiblioteket nå har gjort tilgjengelig.

Holmestrand: Lokalhistorie i form av nyheter blir i stadig økende grad digitalisert, og gamle utgaver av Jarlsberg blir nå stadig mer tilgjengelig for publikum.

I fjor inngikk Amedia – konsernet som Jarlsberg er en del av – og Nasjonalbiblioteket en avtale om åpen tilgang til avisarkivene til 73 lokalaviser. Dette innebærer at over 500.000 digitaliserte aviser blir lagt åpent ut på nett, og at man kan søke fritt i totalt 1.334.000 aviser på nb.no.

Enormt materiale

– Lokalavissamlingen utgjør et enormt materiale og er en uvurderlig kilde til kunnskap. Med denne avtalen kan vi gi folk direkte tilgang til lokalhistorien deres hjemmefra, sa nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre da avtalen ble inngått i fjor.

LES OGSÅ:65 flere abonnenter i Jarlsberg: – Vi er i en god flyt

Avtalen er kalt å være dynamisk, noe som innebærer at utgivelsene vil bli tilgjengeliggjort fortløpende, 15 år etter utgivelsesdatoen. Avisene fra de siste 15 årene vil være tilgjengelige for dem som oppsøker sitt lokale bibliotek.

Her finner du den

Nasjonalbibliotekets digitalisering av aviser er nå i gang med Jarlsberg. Avisa er nå inne i sitt 178. år, og du kan foreløpig lese digitaliserte utgaver fra så tidlig som 1916.

Avisene fra Jarlsberg som er eldre enn 15 år ligger åpent for alle og her finner du de foreløpig digitaliserte utgavene av Jarlsberg avis.

Nasjonalbiblioteket opplyser at ikke alle årgangene de legger ut alltid er komplette. For Jarlsbergs del er ikke digitaliseringen ferdigstilt, men det kan fortsatt mangle noen aviser her og der også når jobben blir fullført.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.