Mens Norge selger omdannet vannkraft og gass til høystbydende ute i Europa sitter vanlige folk og fryser. Ikke fordi vi bor i dårlige hus eller ikke har klær, men fordi et husholdningsbudsjett for mange sprekker når strømregningene seksdobles fra det vi har vært vant til for bare kort tid siden.

For nå settes det rekorder nærmest hver eneste dag.

Svaret på det fra regjeringen er å love en reduksjon i elavgiften på sju øre. Ører som monner svært lite, eller ingenting, når kilowattpris og nettleie regnes i kroner.

LES Kleveland etter budsjett-enigheten: – Forstår frustrasjon over høye strømpriser

Ekspertene kan fortelle at det reelt sett koster mellom 10 og 15 øre å produsere en kilowatt time. Da bærer det helt galt av sted når enkelte timer koster over seks kroner.

Hadde andre enn staten operert på denne måten hadde det blitt kalt svindel. I stedet blir markedstilpasning til den europeiske kraftsituasjonen brukt som forklaring.

«Norsk kraftproduksjon er en gullgruve»

Norsk kraftproduksjon er en gullgruve for staten, som håver inn milliarder av kroner i utbytte gjennom Statkraft, mens det regnes i ører på det folk skal få i hjelp. Dette må være skikkelig flaut, spesielt for Senterpartiet, som sammen med Arbeiderpartiet gikk til valg på å senke strømprisene for folk. Det var på den tiden da strømprisen var en tredjedel av hva den er akkurat nå.

– Jeg er ekstremt opptatt av å få ned strømprisene, sa Trygve Slagsvold Vedum til E24 to dager før valget. Da var kilowattprisen på cirka 180 øre timen. Han lovet da at strømprisen skulle inn i eventuelle regjeringsforhandlinger, og han lovet kutt i elavgiften og en utjevning av prisene på nettleie. Ja vel!

LES Strømprisrekordene faller som dominobrikker i Norge

Kraftfulle tiltak har vært Jonas Gahr Støre sitt favorittuttrykk i det siste, og flere av hans stortings- og regjeringskolleger har også begynt å bruke slagordet. Men det mest kraftfulle vanlige folk har merket til nå, er strømregningen. Siden ukene før valget da Vedum uttalte at han var ekstremt opptatt av strømprisene har det vært lite å høre om dette fra den kanten, annet enn fra Kathrine Kleveland, som nylig kommenterte budsjettenigheten mellom Ap, Sp og SV blant annet med at hun forstår frustrasjonen over høye strømpriser.

Og ja, det er mange faktorer som spiller inn. Utenlandskabler, det europeiske Acer-samarbeidet, et innarbeidet system for utveksling av kraft og kompliserte systemer.

Men foreløpig er det ikke lett å finne et større løftebrudd etter valget, eller mageplask om man vil, enn i strømsaken. Vanlige folk føler seg lurt.

Dessverre hjelper det minimalt med noen hundrelapper mindre i skatt, når de vanlige folka får kastet i ansiktet tusenlapper ekstra for billig produsert norsk strøm, som selges rådyrt.

LES Strømsjokket: – Helsa er viktigere enn strømregningen