Nå blir alt digitalisert

Jarlsberg digitalt: Denne utgaven i stort format er fra 1913. Nå blir alt digitalisert. Foto: Bjørn Tore Brøske

Jarlsberg digitalt: Denne utgaven i stort format er fra 1913. Nå blir alt digitalisert. Foto: Bjørn Tore Brøske

Lokalhistorien i form av nyheter blir stadig mer tilgjengelig digitalt. Nå også de gamle avisene.

DEL

MeningerLokalhistorie fra gamle utgaver av Jarlsberg skal nå bli tilgjengelig for publikum etter at Amedia og Nasjonalbiblioteket har inngått en avtale om åpen tilgang til avisarkivene til 73 lokalaviser.

Dette gjelder også forløperen til Jarlsberg, Holmestrandsposten, som avisen het da den så dagens lys 3. desember 1843.

– Lokalavissamlingen utgjør et enormt materiale og er en uvurderlig kilde til kunnskap. Med denne avtalen kan vi gi folk direkte tilgang til lokalhistorien deres hjemmefra, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre, mens konsernsjef Are Stokstad på sin side mener at det er unikt og gledelig å kunne bidra til at folk får tilgang til sin egen lokalhistorie.

LES 60-tallets lokale nyheter

Avtalen er kalt å være dynamisk, noe som innebærer at utgivelsene vil bli tilgjengeliggjort fortløpende, 15 år etter utgivelsesdatoen, mens avisene fra de siste 15 årene vil være tilgjengelige for dem som oppsøker sitt lokale bibliotek.

Jarlsberg er en av landets eldste aviser, nå inne i sitt 177 år, vår nabo i sør, Tønsbergs Blad, feirer 150 år i år.

Avtalen innebærer at over 500.000 digitaliserte aviser blir lagt åpent ut på nett, og at man kan søke fritt i totalt 1.334.000 aviser på nb.no.

Dette er over halvparten av alle avisene som finnes i den digitale avissamlingen til Nasjonalbiblioteket. To tredjedeler av Amedia-avisene er digitalisert, og arbeidet er i full gang med å digitalisere den siste delen.

Her blir det mye historie å «grave» i for leserne.

LES Så høyt sto vannet i 1987


Artikkeltags