(Siste)

Ifølge forskriften om bruk av kjøretøy er det i utgangspunktet ikke tillatt å kjøre med piggdekk i mesteparten av landet etter den første mandagen påske. I år vil datoen for dette være 9. april, men det finnes et viktig unntak.

I forskriften står det nemlig følgende: Piggdekk eller kjetting må ikke brukes i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober om ikke føreforholdene gjør det nødvendig.

Produktsjef i Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes, er sikker på at det er store muligheter for at årets føreforhold vil gjøre det nødvendig å beholde piggdekkene på bilen også etter denne datoen mange steder i landet.

– Det er fortsatt mye snø flere steder, og det vil ta tid før alt dette smelter. Snøsmelting på dagen kombinert med minusgrader på natten vil kunne gi vanskelige kjøreforhold mange steder, sier Haukenes.

Han peker både på områder hvor det er lite sol og områder som får en del sol på formiddagen som spesielle problemområder.

– Det er viktig å huske på at det alltid er føret som avgjør når du skal legge om til sommerdekk – selv om du overskrider datoen som står i forskriften. Hvis du skulle være uheldig og treffer et islagt parti i en sving, kan det blir fatalt, uttaler Torleiv Dalen Haukenes.

De nevnte reglene for piggdekkbruk gjelder i mesteparten av Norge, men i Nordland, Troms og Finnmark er ikke den ordinære fristen for å legge om før 1. mai. Det samme unntaket gjelder imidlertid der.

– Det er fornuftig at det er ulike regler på dette. Midten av april kan se veldig forskjellig ut i Kristiansand og Karasjok. Likevel er det viktigste å huske på at man alltid må være riktig skodd for forholdene. Det betyr også at det er lovlig å kjøre med piggdekk på bart føre i byen etter fristen, hvis du for eksempel skal over fjellet på samme tur, framholder Haukenes. (ANB)