Dette er faktisk påbudt i bilen din

Alle biler skal være utstyrt med en refleksvest, og det er også et krav at den skal værer enkelt tilgjengelig fra førersetet.

Alle biler skal være utstyrt med en refleksvest, og det er også et krav at den skal værer enkelt tilgjengelig fra førersetet. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det er heller ikke likegyldig hvor du har plassert den.

DEL

(Siste) [broom.no]  Kjører du bil, moped eller motorsykkel, er du også forpliktet til å ha med deg en refleksvest. Dette påbudet ble innført så langt tilbake som i 2007.

I forskriften heter det at vesten skal brukes når «kjøretøy er plassert til fare eller hinder for trafikken», og føreren må beveges seg ut av bilen i sammenheng med utplassering av varseltrekant, skifting av hjul, montering av kjettinger, sikring av last eller lignende.

Stoppes i kontroll

Regelen sier også at vesten skal være lett tilgjengelig, i praksis at du skal kunne nå den fra førersetet. Dørsiden, midtkontollen eller hanskerommet er anbefalte oppbevaringssteder for refleksvesten.

Både politiet og Statens vegvesen kan etterspørre vesten hvis du blir stoppet i kontroll. Du får imidlertid ikke noe gebyr om den mangler, men du får muntlig pålegg om å skaffe deg en.

Men du risikerer bot hvis du ikke bruker refleksvest i en situasjon hvor du bør gjøre det. Typisk i forbindelse med en ulykke eller punktering, der du må ut av bilen på en trafikkert vei. Da er god synlighet svært viktig.

Også i andre land

Refleksvesten er også et eget punkt i forbindelse med periodisk kjøretøykontroll, populært kalt EU-kontrollen. Hvis vesten mangler når bilen kontrolleres, vil det gi mangel. Men dette regnes ikke som så alvorlig at bilen blir underkjent.

Refleksvest er også påbudt i utenlandske biler som kjører i Norge. Det er for øvrig også påbud om refleksvest i bil i land som Østerrike, Spania, Italia og Portugal. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.