Gå til sidens hovedinnhold

Mot en slags normalitet

Mandag blir en spennende dag. Med strenge restriksjoner og mange tiltak skal likevel barnehageansatte over hele landet lage en så normal barnehagehverdag som mulig.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Samfunnet skal fra uken av sakte nærme seg en mer normal hverdag etter at den mye omtalte koronakurven både har flatet ut, og begynt å peke nedover.

Det betyr at sjansen for å bli smittet av viruset er mindre enn den var i tiden før påske, men at alle fortsatt må være restriktive ovenfor seg selv, men også i omgangen med andre og i avstand til andre.

Det utfordrer, og særlig barna.

LES Holmestrand får 17 millioner kroner i ny korona-krisepakke

Og derfor er det både diskutabelt og kontroversielt at barnehagene skal åpne på mandag, mens skolene, det vil si fra første til fjerde trinn, åpner en uke senere. Det vil naturlig nok være både barnehageansatte og foresatte som har sine tvil, for ikke å si er livredde for om tidspunktet for å sende sine barn i barnehager og på skolene er altfor tidlig.

Barneombud Inga Bejer Engh mener at foreldre som vurderer å holde barna hjemme fra skole og barnehage, bør lytte mer til faglige råd enn sin egen frykt. Dette er en linje som også mange ordførere har lagt seg på, deriblant Holmestrands Elin Gran Weggesrud.

Barneombudet har rådet foreldre til ikke å la seg styre av frykten. Men det er en stor andel foreldre som ikke tør å stole nok på de faglige rådene. En undersøkelse før påske viste til at 38 prosent av foreldre synes det er utrygt å skulle sende barna tilbake i barnehagen nå. Altså fire av ti. Samtidig har mange tusen i løpet av påsken og de siste dagene meldt seg inn i Facebook-gruppen «Barnet mitt skal ikke være prøvekanin for covid-19» Det demper ikke akkurat frykten mange føler på.

«Det demper ikke akkurat frykten»

LES Mer enn 8.000 har fått forskudd på dagpenger i fylket

Onsdag ettermiddag kom den mye omtalte veilederen fra myndighetene om hvordan smittevern i praksis skal utøves i barnehagene når tusenvis av tasser skal tilbake til hverdagen. Det er et omfattende dokument som teoretisk beskriver hvordan ansatte i barnehagene og foresatte med sine små skal forholde seg i praksis. Detaljerte beskrivelser for hvem som kan være i barnehage, og hvem som ikke kan, knyttet til symptomer, kontakt med personer sett opp mot risiko, tetthet i gruppestørrelser, avstand til hverandre og ikke minst hygiene.

Det blir litt av en jobb å holde styr på, ikke minst når det gjelder hygiene.

Et sett av regler for personlig hygiene og ett sett av regler for renhold på utsatte områder. Det skal vaskes og tørkes av flere ganger om dagen. Toaletter, vaskeservanter, kraner, dørhåndtak, potter, spisebord, trappegelendre, stoler, leker, sportsutstyr, nettbrett, bøker, tastaturer, spill og tøyleker og tekstiler som daglig må vaskes på 60 grader – for å nevne noe. Redusert kontakthyppighet, avstand, grupper med tre eller seks barn avhengig av alder.

Her blir det mye å holde orden på – og passe på.

LES Tasty of Asia ute for salg

Kommentarer til denne saken