Jeg stemte på Tix. Ikke fordi jeg synes låta var den aller beste. Min favoritt røk ut før superfinalen i Melodi Grand Prix. Og låta til Tix var grei nok og fengende. Men kanskje vel så viktig for meg var at Tix har blitt en viktig stemme for å fremme psykisk helse. Jeg så intervjuet Lindmo hadde med Tix.

Det står respekt av å blottlegge seg på en slik måte i beste sendetid på tv, når levebrødet ditt er å være et idol for mange unge mennesker. Det har skjedd en stor utvikling fra tiden som russehitlåt- maker og frem til nå, hvor fokuset har blitt å løfte frem andre unge som sliter.

Mange barn og unge sliter med psykisk helse. Mobbing skjer hver dag. Mange unge går med selvmordstanker. Da er det fint å ha noen som tør å stå frem, snakke om de vonde opplevelsene, de vonde tankene og likevel si at enten blir det bra eller så går det over. Tix ble personifiseringen av den stygge andungen som plutselig ble den flotte hvite svanen.

Jeg ble så provosert over Dagbladet sine anmeldelser av årets MGP-låter som i liten grad handlet om musikk, men mer om å skape underholdning av nedsettende kommentarer om artistene. Det er mobbing! Og bedre blir det ikke når Dagbladets sin kulturredaktør sier at dette er greit; såpass må artister tåle. Nei! Det er ikke greit å mobbe!

Om man er artist, politiker eller offentlig person, man skal ikke tåle mobbing. Diskutér gjerne musikken, de politiske sakene eller hva personen har gjort. Men mobbing er aldri greit!

Jeg sier til mine barn at har de ikke noe pent å si, kan de holde kjeft. Elementær folkeskikk er det dessverre mange voksne som også trenger å lære seg. Vi har 0-visjon for mobbing i skolen, men hvordan i alle verden skal vi klare å lære ungdommen vår at mobbing ikke er greit når vi har så alt for mange dårlige voksne forbilder?

Jeg sitter som medlem av hovedutvalg for utdanning og kompetanse i fylkeskommunen. Vi har blant annet ansvar for at alle videregående skoler skal være et godt sted å være. Psykisk helse står høyt på dagsorden. Senterpartiet har fokus på tiltak som fremmer trivsel og læring, og vil styrke arbeidet med psykisk helse gjennom skolehelsetjenesten i samarbeid med vertskommunene. Senterpartiet mener også at alle videregående skoler skal ha konkrete og gode tiltaksplaner som både forebygger mobbing og er gode verktøy ved tilfeller av mobbing.

Men jeg er redd vi kan sette inn uendelig med ressurser uten særlig nytteverdi, om folk fortsatt skal få betalt for å mobbe offentlige personer i riksdekkende media.

Jeg tror flere enn meg gav sin stemme til Tix og låta hans - også for å si ifra at mobbing ikke er greit. Alle har et ansvar for å bidra til at barn og unge opplever trygghet.

Alle har et ansvar for å fremme en god psykisk helse. Da trenger vi gode forbilder.