Gå til sidens hovedinnhold

Mer åpenhet blir aldri feil

Artikkelen er over 1 år gammel

Er åpenhet rundt skattelistene bra, eller er det fråtsing i privatlivets fred å sjekke folks økonomi?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skattelister!

Tirsdag denne uken var dagen, og bare ordet får debatten til å koke. Og som alltid koker det mest i ytterkantene.

Fra meninger om fullstendig åpenhet til de som mener at offentliggjøring av privatpersoners økonomiske stilling er grafsing og fråtsing i det som burde forholde seg helt privat. Skattelistene er et register som gir oversikt over privatpersoners inntekt, formue og skatteinnbetaling.

LES Jan gikk av med pensjon i 2017, men tjente over 16 millioner i fjor: – Det har vært svært så lukrativt (+)

I Norge er skattelistene tilgjengelige for offentligheten, og åpenhet, også rundt privat økonomi, inntekter og skatt, er etter vår mening bra for demokratiet.

Åpenhet er med på å styrke tilliten til hverandre, og viser den fordelingsnøkkelen som sier at de som har mest også skal bidra mest tilbake til fellesskapet. Åpenhet kan også ha en kontrollerende effekt. At vi en gang i året passer litt ekstra godt på hverandre.

Men mest av alt er skattelistene godt nyhetsstoff.

Det er gode historier bak tall for privatpersoner, akkurat som det ellers er gode historier bak tall for bedrifter og kommuner. Det er interessant å lese i Jarlsberg om Jan Kristiansens heldige hånd med kryptovaluta, Beate Bettum, som kan fortelle at hun ikke blir millionær av å drive kroa i Eidsfoss og unge mennesker som Anita Rygh, som i tillegg til anleggslederlønn sper litt på med aksjehandel.

Skattelistene kan også benyttes som underlag for å se på ulike yrkesgrupper og bransjer, lønnsutvikling på tvers av yrker, kjønn og geografi.

LES Anleggsleder Anita (29) tjente mest blant de yngste i fjor: – Det er ikke min daglige lønn (+)

Samtidig er det greit å nevne at skattelistene langt ifra er noen fasit. Mye kan skjule seg mellom tallene, og noen tall er også feil, og blir endret etter klager, slik Skattebetalerforeningen påpeker.

Likevel mener Jarlsberg det er riktig å publisere skattelistene, og bringe gode historier rundt folks private økonomi til avisens lesere.

LES Barnehagene i Holmestrand: Sprengt kapasitet i sentrum - 42 ledige plasser i Hof (+)


Kommentarer til denne saken