Sykehuset vårt er i fare – la oss mobilisere

KRAFTIGE KUTT? En overføring av innbyggerne i Holmestrand til Vestre Viken HF kan føre til at Sykehuset i Vestfold mister 150 - 200 millioner kr i inntekter hvert år. Kraftige kutt i tilbudet kan bli resultatet. Nå må Vestfolds innbyggere gjøre opprør, mener forfatteren.

KRAFTIGE KUTT? En overføring av innbyggerne i Holmestrand til Vestre Viken HF kan føre til at Sykehuset i Vestfold mister 150 - 200 millioner kr i inntekter hvert år. Kraftige kutt i tilbudet kan bli resultatet. Nå må Vestfolds innbyggere gjøre opprør, mener forfatteren. Foto:

Av

Kjære alle brukere av Sykehuset i Vestfold: Tiden er inne! Det er nå det gjelder. Sykehustilbudet vårt er i fare!

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. (Tønsbergs Blad) Og vi, brukerne, må slå ring rundt selve tryggheten i livene våre. Både gjennom å skrive leserbrev i lokalavisene, signere opprop og demonstrere. La oss vise styret i Helse Sør-Øst RHF at i denne saken står vi sammen, hva vi enn måtte mene om det meste annet.

Det var på selveste nyttårsaften i fjor at Tønsbergs Blad i en skremmende artikkel redegjorde for hva som kan komme til å skje om nye Holmestrand kommune overføres til sykehus Vestre Viken i Drammen. Og Ifølge lokalavisa kan det bety at Sykehuset i Vestfold mister 150-200 millioner kroner hvert år, med tilsvarende tap av både helsetjenester og arbeidsplasser som konsekvenser.

LES OGSÅ: Kan bli dramatiske kutt på sykehuset: – Vi er veldig bekymret for tilbudet

Det er nå, denne vinteren og våren, det gjelder for alle oss som er avhengig av sykehuset vårt, og det er jo i prinsippet alle. For allerede før sommeren skal styret i Helse Sør-Øst RHF bestemme om nye Holmestrand kommune skal tilhøre Vestfold eller Vestre Viken. Før det skal spørsmålet om Holmestrands tilhørighet behandles i en høringsrunde.

LES OGSÅ: Per er redd for utviklingen dersom SiV mister pasienter: – Ikke gjennomtenkt på noe hold

Dørgende stille

Til min store undring har det være dørgende stille i den offentlige debatten etter at TB bragte den alarmerende nyheten. Riktignok har stortingsrepresentant Erlend Larsen (H) forbilledlig hatt et innlegg som understreker alvoret. Han sitter i Stortingets helsekomite, og er godt kjent med utfordringene.

LES OGSÅ: Holmestrand viktig for SiV og Tønsberg

Men hvor er alle de andre innleggene? Fra brukerne av sykehusets tjenester, oss, folk flest og våre foreninger og lag? Det er vi som rammes hvis Holmestrand får gjennomslag for sitt ønske om ikke lenger å sogne til vårt sykehus, men til Drammen. Forsvinner disse pasientene, forsvinner også pengene deres, og vi står igjen med redusert tilbud og færre sykehusansatte.

LES OGSÅ: Sykehuset i Vestfold er versting på korridorpasienter: – Kan være en uverdig situasjon for pasienten

ERFARING: Vestfoldinger er ikke de ivrigste til å gå i demonstrasjonstog, men denne saken er så viktig at vi ikke kan håpe at den går over av seg selv, skriver Marit Haukom.

ERFARING: Vestfoldinger er ikke de ivrigste til å gå i demonstrasjonstog, men denne saken er så viktig at vi ikke kan håpe at den går over av seg selv, skriver Marit Haukom. Foto:


Folket må på banen

I regionen vår er vi ikke kjent for å rope så høyt, med mindre det skulle dreie seg om fastlandsforbindelsen. Vi går ikke i tog, bortsett fra de etablerte dagene som nasjonaldagen, 1. mai og 8. mars. Men denne saken er så viktig at vi ikke kan håpe på at det går over av seg selv.

Våre folkevalgte jobber gledelig i sine kanaler. Men skal vi berge sykehustilbudet vårt, må folket selv på banen. Vi må vise at vi bryr oss og at vi har meningers mot. Vi må rett og slett dra i gang et sykehusopprør her i vår region.

LES OGSÅ: Kjære ledere, det er ikke illojalt å stå på de svakes side, som her er pasientene

Vi har klart det før gjennom underskriftslister og debattinnlegg når timingen har vært riktig. Lokalavisa har åpnet spaltene sine for våre innlegg, og vi har laget underskriftslister. La oss gjøre det igjen. Vise at vi bryr oss. For alternativet er at styret i Helse Sør-Øst RHF stille og rolig kan komme til å fatte et vedtak som ikke tjener oss som bor her. Den faren må elimineres gjennom et tydelig folkelig engasjement.

Det er nå det gjelder. Tiden er inne. Men er vi klare? La oss vise at vi denne gangen ikke lar oss ta på senga. At vi står klare på stasjonen akkurat i det toget går. Og det er nå i de kommende månedene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken