Hvorfor legges storskolen til Sande, mens Holmestrand nedprioriteres?

STILLER SPØRSMÅL: Tidligere rektor Jan Kuvaas

STILLER SPØRSMÅL: Tidligere rektor Jan Kuvaas

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I dag er Holmestrand videregående kommet i et «uføre» med et noe redusert elevtall, noe som skyldes politikerpress i to av våre nabokommuner. Lar våre egne politikere seg overkjøre?

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. (Tønsbergs Blad) Jeg tenker på et taktisk utspill angående videregående opplæring i den nye storkommunen, et politisk spill iscenesatt av Sandes tidligere ordfører, Haslestad og fylkespolitiker Høyberg, begge solide AP- politikere.

Det hele startet i juni under overskriften «Da må to skoler bli til en». Nå, 6 måneder senere, finner vi overskriften «Nærmere ny skole». Denne gang har man klart å bearbeide hele Vestfold Arbeiderparti, så nå kommer utspillet derfra.  Ja, endog fylkesrådmannen har latt seg påvirke og vil sette i gang en prosjektgruppe som skal jobbe med en utredning.  Utredningen skal omfatte forhold som klart peker i retning Haslestad/Høyberg.

LES OGSÅ: Vil legge ned skole i Holmestrand for å bygge ny i Sande

Bygger bra skoler i nabokommunene

Nå er ikke jeg motstander av en ny og bedre skole for nordre Vestfold, men en mulig plassering i Sande finner jeg noe merkelig.  Vi må ikke glemme at Holmestrand var, er og blir byen i nordfylket.

Holmestrand videregående skole så dagens lys i 1945, og det etter ønske fra Hydro Aluminium , det øvrige næringslivet og befolkningen i kommunen. Hydro så skolen som betingelse for rekrutteringen og den videre perfeksjonering for ansatte.

I dag er skolen kommet i et «uføre» med et noe redusert elevtall, noe som skyldes politikerpress i to av  våre  nabokommuner.  Dette  førte til opprettelsen av to nye, mer moderne skoler, 10 til 20 minutter unna Holmestrand.  Disse skolene hentet, naturlig nok, sine elever fra sitt nærområde, men dette   var også Holmestrands inntaksområde. Dette reduserte elevtallet i Holmestrand med ca. 200 elever.  Nå blir sviktende  elevtall  brukt som argument mot Holmestrand videregående skole.

LES OGSÅ: Ett skritt nærmere mulig ny videregående skole

Økonomi viktigere enn pedagogiske muligheter

Et nytt argument er sentrumsnærhet, og her har Sande allerede utpekt tomt i sentrum, beregnet på ny skole.  Dette mener man vil spare fylket for store vedlikeholdsutgifter  ved dagens skole.

Og:  Økonomi går alltid hjem hos politikere, men skal økonomi telle mer enn de pedagogiske muligheter som ligger innenfor en industriby, der næringslivet er i sterk utvikling.

Nå synes alle å være fornøyd med det initiativ Vestfold Arbeiderparti har tatt, et initiativ som har klare føringer mot den ønskede «superskole» i sentrum av Sande.

Nå kan man selvsagt og spørre hvorfor storkommunen «nordre Vestfold» bare skal ha en skole når andre storkommuner har opptil flere.

Dette er et politisk spill

Vi står overfor et  politisk spill, et spill jeg har opplevd på mange områder i mine vel 40 år innenfor videregående opplæring.  Politikk er politikk, det gjelder å vinne frem med sine synspunkter, ikke alltid med tanke på konsekvensene.

Derfor pleier jeg alltid å si: "Når politikere begynner å rasle med sablene, vær på vakt!»  Det utrolige kan fort bli trolig. I den nye storkommunen må det legges vekt på helheten og  pedagogiske og miljømessige hensyn må spille en større rolle enn økonomi og sentrumsnærhet.

Her vil jeg tro fylkesdirektøren, med sin stab, ivaretar sitt ansvar.

Jan Kuvaas

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.