Nå skal «drittlukta» vekk

Artikkelen er over 1 år gammel

20 år med stengte vinduer og ventiler på grunn av kvalmende slamlukt kan nå erstattes med frisk luft og vanlige uteaktiviteter i nabolaget.

DEL

Lørdagslederen:Endelig kan den lilla genseren på tørkestativet strekke armene i været og juble i frisk og ren luft.

Det skal bli mulig å puste fritt igjen i nabolaget til gjenvinningsanlegget på Nordre Foss. Hyggelige kvelder ute ved grillen, aktiviteter på lekeplassen, i husveggen med kaffekoppen og avisen, eller i hengekøya en varm sommerdag for den sakens skyld. Gradvis skal stanken fra forråtnelse forsvinne i løpet av året. Allerede har mottak av slam blitt mindre, og det skal stoppe helt fra oktober.

LES OGSÅ: Her har de vært plaget av vond lukt i 20 år – nå har de endelig fått gode nyheter 

Den gode nyheten er at Norsk Gjenvinning AS har bestemt seg for å kaste inn håndkleet. Det vil si å stanse sitt mottak og behandling av illeluktende slam. Eller sagt på en annen måte, stanse prosessen, som skaper den vonde lukta.

Dette er rett og slett en jubelbeskjed å få for naboer og husstander rundt om som i rundt 20 år har rapportert om en kvalmende og livskvalitetsødeleggende stank, ofte på de varme dagene, eller dager med fønvind, som skulle være gode med åpne vinduer og nyvasket tøy på klessnora. Allerede i 2000 skrev Jarlsberg om klager fra naboer. Siden den gangen har klagesaker vært en gjenganger i lokalavisen, etterfulgt av svar fra ulike drivere om forbedringer, tiltak og redusert lukt. Noe som bare i liten grad har skjedd. Men nå vinner tålmodige, eller det er kanskje riktigere å si, svært utålmodige naboer fram. Ikke rart genseren på snora jubler.

«I det rette draget har det vært en prøvelse»

Å bo i det «rette draget» fra gjenvinningsanlegget har for mange vært en prøvelse i alle disse årene som har gått, med løfter om tiltak og forbedringer, som mildt sagt ikke har virket godt nok eller kanskje ikke i det hele tatt.

LES OGSÅ: Tar avstand fra anklager om tildekking av betong 

Det er særlig fra folk i områdene Fossdalen, Kleiverud, Kleivan og Gullhaug Jarlsberg har registrert klager fra. Men også fra andre adresser, nedover mot byen og innover i kommunen. Lukten har vært nådeløs, og til tider lagt sin klamme hånd over langt større områder enn nabolaget. Vind og værforandringer har vært med på å gjøre situasjonen både uforutsigbar og uholdbar. Men nå ser det altså ut til at årevis med plager kan gå mot en lykkelig slutt for mange.

Og Anja Schuldt Huseby og Arnljot Strømseng er blant dem som nå kan legge champagnen til kjøling. Paret er blant mange som høylytt og fortvilet har sagt fra flere ganger gjennom lokalavisen.

LES OGSÅ: Rester av jernbanebrua ble kjørt til Mossåsen: – Ble ulovlig deponert 

Naboene av deponiet mente tilbake i 2006 at de helsemessige virkningene av å bo i «drittlukt» ikke var godt nok dokumentert eller undersøkt. Det ble det heller aldri gjort, men nå er det i stedet gode helsemessige endringer på gang.

Artikkeltags