Vårt felles mål må være å vippe Sofapartiet av tronen lokalt

UTFORDRING: Media og politikerne må ta opp kampen for å få flere opp av sofaen. Illustrasjon: Marianne Karlsen

UTFORDRING: Media og politikerne må ta opp kampen for å få flere opp av sofaen. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Det er verken Høyre eller Arbeiderpartiet som har flest tilhengere når det er lokalvalg i Holmestrand.

DEL

Vi er godt inne i et nytt valgår. Det er nå folket skal kaste seg inn i debatter om verdispørsmål og prioriteringer i utålmodigheten etter å gjøre sin borgerplikt.

Det bare er ikke helt sånn.

Tallenes tale er klar: Bare 59,6 prosent av holmestrandingene og 63,1 prosent i Hof valgte å bruke sin stemmerett i kommune- og fylkestingsvalget i 2015.

Og slik er det landet over. Hjemmesitterne har vært landets største parti lenge, og deltakelsen ved de siste valgene viser ikke tegn til at dette skal endre seg.

Alle kjenner til konsekvensen av å ikke komme ned fra gjerdet i tide: Du lar andre bestemme for deg, og har ingen rett til å klage på beslutninger.

Et paradoks i den sammenheng, er at valgoppslutningen er lavest i de gruppene som på papiret har mest behov for en håndsrekning fra storsamfunnet: Nemlig innvandrere, lavtlønte og de med minst skolegang. Blant disse gruppene stemmer bare litt over 50 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

En forklaring på dette kan ligge nettopp i det at man har mindre ressurser, som gir seg utslag i muligheten og ønsket man har for å sette seg såpass godt inn i aktuelle samfunnsspørsmål at det oppleves meningsfylt å stemme.

Men «sofapartiet» er altfor stort til å dekkes av kun den teorien. Det er ikke til å komme unna at mediene og politikerne spiller nøkkelroller.

Her i Jarlsberg kan vi nok synes at vi er gode på å dekke lokalpolitikken, og underbygger det med at vi forsøker å rapportere om så mange vedtak vi kan. Men det er neppe nok til å vekke det virkelig brede engasjementet; det ser vi derimot at vi gjør når vi klarer å vise hva vedtakene betyr for folk som deg og meg – tenk Ellen som fikk starthjelp til boligkjøp, Gunnar som mister huset på grunn av et veivedtak han forstår lite av, Laszlo som stadig blir flyttet på, siden kommunen ikke har ressurser til å ta seg av ham. Dette er en type saker vi satser på, men fortsatt kan vi bli bedre på å synliggjøre hvordan utfall kunne blitt annerledes ved et annet politisk flertall.

Her kan vi bli flinkere til å stille politikerne til ansvar. Men det er også en kjensgjerning at vi er en redaksjon på fire årsverk som må prøve å skrive om «alt». Det betyr at også politikerne selv må være på for å få fram sine løsninger på aktuelle saker.

Vårt felles mål må være å vippe Sofapartiet av tronen lokalt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags