Nå må politikerne hjelpe oss med å få svar på alt det NOAH AS ikke vil svare på om Langøya

SAVNER SVAR: Vi har altfor mange ubesvarte spørsmål til NOAH AS.

SAVNER SVAR: Vi har altfor mange ubesvarte spørsmål til NOAH AS. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Nå ønsker mange av oss, som bor i Holmestrand og omegn, at politikerne stiller de kritiske spørsmålene til NOAH AS som innbyggerne ikke får svar på. Utallige spørsmål står ubesvart.

DEL

Meninger (Tønsbergs Blad)  

Nå ønsker mange av oss, som bor i Holmestrand og omegn, at politikerne stiller de kritiske spørsmålene til NOAH AS som innbyggerne ikke får svar på. Utallige spørsmål står ubesvart.

Irrelevant støy-retorikk

Jeg har fulgt nøye med i debatten omkring NOAH og Langøya i lokalavisa de siste månedene. Og det som forbauser og bekymrer meg, er at veldig mange spørsmål fra Noahs side blir besvart med irrelevant støy-retorikk. Som å true med å anmelde kritikere, og forsøk på å få sympati fordi de selv mener seg utsatt for trusler. Fra hvem? Fra nettroll og enkeltpersoner som ikke har noe med organiserte aksjoner å gjøre?

LES OGSÅ: Småbarnsforeldre: – Vi har ofte vært livredd langs denne veien

Ingen av disse truslene, som de påstår kommer fra en viss retning, kan de verifisere opphavet til. Ikke det jeg har lest, i hvert fall. Er dette en taktikk for å slippe unna de mest kritiske spørsmålene som kommer gjennom leserbrev? Jeg slutter ikke å lese hva folk skriver, selv om det er synd på Bjørn Rune Gjelsten, eller at Carl Hartmann er oppgitt og frustrert. Og det tror jeg heller ikke oppegående holmestrandinger, og andre som bor langs Oslofjorden, gjør.

Hvem skal begrunne og synliggjøre?

Hartmann ber om at påstandene en bekymret holmestranding kommer med om forholdene på Langøya må begrunnes og synliggjøres. Bør han ikke gjøre det samme? Det er langt fra alle spørsmål han svarer på. Og han har tross alt mange flere ressurser og dokumenter om saken enn den jevne innbygger har.

LES OGSÅ (+): Drapstrusler mot Gjelsten

Hvis jeg må velge mellom omdømme, arbeidsplasser, folks helse og forhindring av framtidige miljøkatastrofer, velger jeg selvsagt de to siste. Jeg har gått rundt i Holmestrand og loddet stemningen etter at Noah bestemte seg for å fortsatt lagre på Langøya. De fleste jeg har truffet er fortvilte. «Brevik vil ikke ha dette, men vi må?» og «De har lovt å slutte, og de løftene bør de holde!» er uttalelser som går igjen.

LES OGSÅ (+): Tønsberg og Re mister kyststripe og trolig næringsområde – full pott for nye Holmestrand

Mange sinte mennesker i Holmestrand

Det er mange sinte mennesker i denne byen nå. De føler seg overkjørte. Jeg tviler på at det nytter å invitere til syttende mai-stemning på Langøya en gang i året lenger.

Den «åpen dør»-innstillingen til NOAH, som ordføreren i Re snakker om, mistenker jeg er for de ukritiske. Det nytter ikke med ei åpen dør hvis dørene inn til de innerste rommene er stengt. Jo mer de ser ut til å hemmeligholde, desto mer nysgjerrig blir jeg. Jeg har prøvd å sjekke sannheten i ting som blir sagt. Derfor har jeg rådført meg med folk med kompetanse på kjemi og geologi. Menn med solide cv’er.

De riktige spørsmålene

Dette burde ikke vært min oppgave. Jeg skjønner at en liten lokalavis som Jarlsberg ikke har all verdens ressurser til å grave, men det handler om å stille de riktige spørsmålene. Som for eksempel:

1. Hvordan kan NOAH tillate en 18 meter høy avfallsfylling på Langøya over havnivå, når en NGU-rapport sier at det ikke tillates hydraulisk gradient gjennom, eller i nærheten av et deponi? Slik jeg har forstått det, så kan det ikke garanteres at et membran kan holdes tett i hundre eller tusen år.

2. Vi hører også fra tidligere ansatte på Langøya om forskjellige former farlig avfall som er dumpet i krateret i tidlig fase. Kan NOAH fortelle om dette, slik at eksperter utenfra kan vurdere kontrollen med kjemiske reaksjoner og annet forbundet med det som er dumpet i ettertid? Finnes det ingen relevante notater om dette?

3. Det er rapportert gjennomtrengelige soner i sideberget og i berget under deponiet. Hvordan er disse forsøkt tettet og hvordan er restlekkasjer målt?

4. Og til slutt, er det sant at Noah foretar de fleste målinger og undersøkelser selv?

For få kritiske spørsmål

Jeg håper jo helst Hartmann i NOAH kan svare meg på dette, men jeg tviler når jeg ser hvor mange spørsmål som ennå er ubesvart. Dette er også noen av spørsmålene jeg har ønsket at lokalavisa i Holmestrand skal stille. Den mannlige forgjengeren til dagens redaktør i Jarlsberg avis var en omstridt mann, men han visste å fylle redaktørskoene. Han var ikke på fornavn med de styrende, og de kjørte ikke i samme bil fra politiske møter. Han skjøt til både høyre og venstre, og vi følte oss trygg på at makta ble utfordret og at uheldige prosesser ble avslørt.

I dag synes jeg det stilles få kritiske spørsmål, og jeg frykter at lokaldemokratiet ikke skal klare å forhindre en framtidig miljøkatastrofe. Derfor har jeg også en bønn til politikerne. Få Noah til å svare på spørsmålene som stilles. Dere har makta på våre vegne, så vi som lever nær Langøya heier nå på dere!

Gry Johanne Johanin

Holmestrand

Artikkeltags