Et fremtidsscenario: Norges forsvarsevne utfordres

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. (Tønsbergs Blad) Etter store og utfordrende russiske militær-øvelser like øst for Baltikum, vil NATO vise sin solidaritet med balterne og gjennomfører en større NATO-øvelse. Også Norge stiller opp for våre baltiske venner og sender militære styrker til øvelsen i Baltikum/Østersjøen.

I denne situasjonen ser Russland sitt snitt til - ganske «rolig» - å besette Finnmark, Troms og Svalbard. De marsjerer nesten rett inn, ganske «udramatisk.» Beskyttelse av basene på Kola i en tilspisset verdenssituasjon er Russernes motiv.

Hvordan kan dette skje? Norge er ikke tilstrekkelig militært forberedt. Stortinget vedtar omfattende forsvarsplaner. Men når pengene skal bevilges, er de slett ikke så rause.

Hva er dette for eventyrfortelling? Jo det er innledningen i en spennings- og fremtidsroman som pensjonert generalmajor Åge Hamang har skrevet. Slik sett en tenkt situasjon og tenkt hendelsesforløp. Men avstanden til dagens omstendigheter kan vi selv bedømme. I så måte bør dette være en vekker for oss. Selv om vi ikke ser for oss at uønskede krigsskip seiler inn Oslofjorden, ligger de nordligste landsdeler og Svalbard mer utsatt til. Allerede i dag får vi her «nålestikk». Og NATO kan være tungt engasjert andre steder, slik at tilgjengelige NATO-styrker minimeres. I kombinasjon med Russlands øvrige evne til å drive hybrid og digital krigføring, kan mye skje. Selv om vi er optimister, må vi skikke vår permanente evne til å skape tilstrekkelig trygghet i egen regi. Der har vi utfordringer som må tas alvorlig.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken