Redaktøren sementerer forestillingen om at Duun er en smal eller vanskelig tilgjengelig forfatter

HØYTLESING: Olav Duuns forfatterskap blir minnet gjennom høytlesing lørdag. Her leser Ingunn Pernup fra «Borghild og bror hennes» ved en tidligere anledning.

HØYTLESING: Olav Duuns forfatterskap blir minnet gjennom høytlesing lørdag. Her leser Ingunn Pernup fra «Borghild og bror hennes» ved en tidligere anledning. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Arild Sundt reagerer på torsdagsavisens leder, som han mener bidrar til å øke terskelen for å sette seg inn i Duuns forfatterskap.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Pål Nordby lar seg forbause til å kalle Bibliotekets og Gruppe 65 samarbeid om opplesing av Olav Duuns siste bok Menneske og maktene for «Sært, smalt og spesielt». Samtidig syns han det er et morsomt påfunn. Hyggelig det. Til og med kreativt. Det blir vel å ta i litt, kanskje, eller så forstår ikke hr. Nordby helt hva dette ordet betyr. Vi tar kun på oss å lese opp Duuns tekst, intet annet, altså ikke noe kreativt her. Han mener antageligvis friskt eller modig eller noe i den retningen, vil jeg tro.

Dersom hr. Nordby syns at opplesing av en Duun-bok over to halve dager er sært, smalt og spesielt, så er han bare med på å sementere forestillingen om at Duun er en smal eller vanskelig tilgjengelig forfatter, som da heller ikke har noe å si oss mennesker i dag? Jeg skal ikke gå inn i denne argumentasjonen med annet at jeg vet at både barn, ungdom og voksne kan inspireres og engasjeres av Duuns tekster, det har jeg sjøl erfart, hvis tekstene blir presentert på en gjennomtenkt måte, ikke bare lest opp slik vi skal gjøre førstkommende lørdag. (Erling Sørli holder dog en solid innledning før siste halvdel.) Jeg har også sett hvilket enormt engasjement for Duun som legges ned av folk som har tatt seg tid til å virkelig lese Duun, men det blir vel for spesielt for Jarlsbergs redaktør. (I løpet av de siste 12 årene er det ikke skrevet mindre enn tre doktoravhandlinger på Olav Duun.)

Jarlsberg tar kanskje ikke mål av seg til å være en kulturavis, eller har respekt for Holmestrands delansvar for å fremme Olav Duuns dikting,  men dersom hr. Nordby heller hadde valgt «Morsomt og frist» som overskrift, så ville folk som leser Jarlsberg kanskje hatt lyst til å komme og høre på, men man velger heller, så godt man kan, å gjøre terskelen så høy som mulig for publikum.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken