Museet bør sette opp konjakkutstillingen igjen

UTSTILLING: Jeg henstiller til styret i museumsforeningen i Holmestrand om å sette tilbake Cognacavdelingen som representerte Cognachuset Bache Gabrielsen og innse at dette faktisk er Holmestrand-historie, skriver innleggsforfatteren.

UTSTILLING: Jeg henstiller til styret i museumsforeningen i Holmestrand om å sette tilbake Cognacavdelingen som representerte Cognachuset Bache Gabrielsen og innse at dette faktisk er Holmestrand-historie, skriver innleggsforfatteren. Foto:

Av

Konjakk-huset Bache-Gabrielsen er stolte av sin Holmestrand-bakgrunn. Da bør Holmestrand Museum sørge for at historien kommer fram, argumenterer Freder Enevold Bergun for i dette leserinnlegget.

DEL

MeningerBache-Gabrielsen har etter som årene har gått blitt et kjent navn i Norge. Familien Bache Gabrielsens cognac-produksjon kan vise til stor annerkjennelse i Europa, samt til flere utmerkelser for deres utsøkte cognacer.

Bodde i Backergården

Thomas Bache-Gabrielsen ble født i Holmestrand i 1883. Hans foreldre Josef Alexander Gabrielsen og Kamilla Bache kom i 1877 til Holmestrand hvor de startet en forretning med vin og brennevin. Familien bodde i Backergården som fortsatt står der i sin utvendige opprinnelige form. Thomas bodde i Holmestrand under sin oppvekst, fram til han gikk inn i det militære. Han forlot den norske hær som secondløytnant i 1903, bare 20 år gammel og reiste deretter til Cognac i Frankrike for å få forretningserfaring og noen måneders utenlandspraksis. Thomas ble bare 59 år gammel og døde i Cognac den 22. april 1942. Hans kone og deres tre sønner drev selskapet videre. Renè ledet selskapet fram til 1990, Eric var advokat i Cognac og Guy hadde sin legepraksis i Rochefort. Renès eldste sønn Christian startet i firmaet i 1968, og har drevet dette frem til for få år tilbake, hvor det nå er hans eldste sønn Hervè som sitter i førerstolen.

(Saken fortsetter under bildet)

BACKERGÅRDEN: Her vokste Thomas Bache-Gabrielsen opp på slutten av 1800-tallet.

BACKERGÅRDEN: Her vokste Thomas Bache-Gabrielsen opp på slutten av 1800-tallet. Foto:

Christian har besøkt Holmestrand ved flere anledninger og han har gledet seg stort over den kontakten han og hans familie igjen har fått med Holmestrand. At Thomas Bache-Gabrielsen har fått oppkalt en plass etter seg i byen, var også stort for familien og det var Christian selv som fikk æren av å åpne plassen med stort festivitas, med underholdning og det hele. Under en samtale undertegnede hadde med Christian, uttalte han at han skulle ønske at hans far René også hadde fått oppleve slikt nærvær med Holmestrand som han og hans familie nå hadde fått. Cognac-huset Bache-Gabrielsen er så stolte av Thomas og hans fødeby Holmestrand i Norge, at de på sine på sine etiketter på deres Cognac-flasker beskriver at Thomas Bache-Gabrielsen kom fra Holmestrand.

Det ble for mange år tilbake opprettet en «bevegelse», "Bache-Gabrielsens Venner" i Holmestrand som fremdeles driftes av medlemmene. Flere byer har i etterkant tenkt i de samme baner, så nå er det Bache-Gabrielsen venneforeninger i minst ti norske byer, samt en i Sverige. Alle kjenner de til cognac-historien og de vet godt at byen Holmestrand var starten på det hele, med Thomas' fødsel.

Utstillinger borte

Museet i Holmestrand etablerte for noen år tilbake en egen liten avdeling med litt historie og noen gjenstander som beskrev Bache-Gabrielsen-familien og deres suksess i Cognac. Denne avdelingen var faktisk noe å smykke seg med, som det eneste av sitt slag i Norge. Undertegnede fikk for to dager siden opplyst at Holmestrand Museum hadde fjernet hele avdelingen, noe jeg nektet å tro. Dette skulle visstnok medbringe riktighet og Christian Bache-Gabrielsen og familien hadde blitt svært skuffet da de fikk høre om denne nedleggelsen.

I 2004 kom TV2 og lagde et innslag om konjakkutstillingen

Jeg tok da kontakt med Amundsen ved museet og spurte om dette kunne være riktig og fikk da til svar at dette hadde de gjennomført for et par år siden. Jeg spurte hvorfor? Og om ikke Bache-Gabrielsen var en del av vår bys historie? Svaret jeg fikk var: "Han bodde her noen år, men det er det jo mange som har gjort. Vi ville heller ha noe som hadde betydning for byen vår". Dersom Thomas Bache-Gabrielsen ikke skulle ha noen betydning for byen vår, hvorfor tror da museet at Holmestrand kommune opprettet Thomas Bache-Gabrielsens Plass?

Jeg henstiller til styret i museumsforeningen i Holmestrand om å sette tilbake Cognacavdelingen som representerte Cognachuset Bache Gabrielsen og innse at dette faktisk er Holmestrand-historie.

LES OGSÅ: Nå skal Holstgården tilbake til fordums prakt (+)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags