Dette får meg ofte til å grine litt på nesa

SKARPT: Ikke lett å se hvem eller hva som måtte røre seg rundt hjørnet.

SKARPT: Ikke lett å se hvem eller hva som måtte røre seg rundt hjørnet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vennligere gatehjørner kan godt skjenkes en tanke når sentrum skal utvikles videre.

DEL

MeningerÅ runde skarpe hjørner er ikke noe de fleste av oss ser fram til. På dansk er dette et uttrykk som handler nettopp om en markering man helst skulle unngått.

I Holmestrand runder vi skarpe hjørner ganske ofte. Og for å være ærlig: Ofte griner jeg litt på nesa av det.

Man blir litt perfeksjonist

For det er jo så mye som er på stell i denne byen vår. Og det som ikke er på stell, er ofte på god vei. Og da blir man kanskje litt perfeksjonist.

For hadde det ikke vært deilig – når du runder Alma-lokalet, biblioteket, eller for den saks skyld Kullboden – at du slapp å stålsette deg for en mulig kollisjon, eventuelt skjene helt ut på fortauskanten i håp om å få øye på motgående gangtrafikk i tide?

(Saken fortsetter under bildet)

HER HAR DE SKJØNT DET: Avkuttede gatehjørner var mer eller mindre standard før i tida.

HER HAR DE SKJØNT DET: Avkuttede gatehjørner var mer eller mindre standard før i tida. Foto:

Før i tida var dette nærmest standard, virker det som. Se bare på de litt eldre hjørnegårdene – gjerne bygd før 60/70-tallet. Det er ikke mange av disse som ikke har avkuttede hjørner. Å runde disse gir en helt annen følelse. De tradisjonelle byhjørnene er vennlige og innbyr til åpenhet og trygghet.

LES OGSÅ: Holmestrand er i tetsjiktet for å vinne sentrumspris

Bidrar ikke til åpen by

Så har det tydeligvis skjedd noe i årenes løp. Jeg tør å gjette at det dreier seg om å utnytte tomtearealet maksimalt. Og det er i så fall en ærlig sak. Men det bidrar ikke til en åpen og trygg by – heller det motsatte.

Nylig lanserte Holmestrand Utvikling sine utbyggingsplaner for Uni-kvartalet. Her hjelper gateløpene til litt, men hjørnene er fortsatt for skarpe etter min smak.

Jeg er klar over at dette er en bagatell i den store sammenhengen. Men det er på detaljnivå at den gode byen skapes. Vennligere gatehjørner kan godt skjenkes en tanke når sentrum skal utvikles videre.

Artikkelforfatter Magnus Franer-Erlingsen er redaksjonsleder i Jarlsberg, og skriver fra tid til annen kommentarer om ting som faller ham inn.

LES OGSÅ: Holmestrand fortjener prisen

Artikkeltags