Lyden av en ballbinge i Hagemann vil være lyden av verden som har tatt ett skritt bakover

BALLBINGE: Absolutt ingen god idé for Hagemannsparken, mener Pål Jåbekk. (Illustrasjonsfoto)

BALLBINGE: Absolutt ingen god idé for Hagemannsparken, mener Pål Jåbekk. (Illustrasjonsfoto) Foto:

Av

En fagperson ville med all sannsynlighet sagt at å bygge ballbinge er noe av det verste man kan gjøre med parken, skriver Pål Jåbekk.

DEL

MeningerUtvalg for regulering og kommunalteknikk har vedtatt at det kan bygges en ballbinge i Hagemannsparken. Jeg kan bare anta at dette vedtas uten at man har forhørt seg med fagpersoner som kan si noe om hva dette betyr, for en fagperson ville med all sannsynlighet sagt at dette er noe av det verste man kan gjøre med parken. Jeg bor nærme parken. Jeg er der ofte og lufter hunden, bader, trener, leker med dattera mi og går tur. Ofte er det andre mennesker der, som treningsgrupper, folk fra frisklivssentraler, barn som leker på ulike måter, folk som sitter blant trærne og slapper av, og om sommeren er det naturlig nok fullt av mennesker som ligger strødd og nyter parklivet.

Hagemannsparken er en skikkelig fin park som egentlig trenger veldig lite. Et gjerde mot felleskjøpet hadde sikkert gjort seg. Nye lekeapparater for de minste, oppfrisking av strand, bedre bademuligheter og kanskje noe annet småtteri. Men mest av alt trenger den bare kontinuerlig pleie og stell. En park med gress og natur har en uendelig mengde handlingsmuligheter. Vi som jobber med dette til daglig kaller det innbydelser. En park innbyr til lek og kroppslig utfoldelse på veldig mange måter. Her kan både barn og voksne leke, trene, spille med baller og andre spill, utforske naturen eller bare nyte den i stillhet på ulike måter. En park som Hagemannsparken har mange handlingsmuligheter, en ballbinge har få. En ballbinge er ekskluderende for de fleste mesteparten av tiden. En ballbinge er et idrettsanlegg. Et idrettsanlegg med få handlingsmuligheter. Den har noen få spesifikke funksjoner som passer til et lite antall barn/ungdom om gangen. Den styrer barns kroppslige lek og begrenser den, fremfor å utfordre den. Ballbinger hører hjemme på skoler eller idrettsplasser. Å ta av park- og naturområder for å bygge idrettsanlegg er særdeles gammeldags og stikk i strid med all kunnskap fra fagfelt som biologi, psykologi, design og folkehelse.

Forskning viser direkte sammenhenger mellom hvor mye natur mennesker har rundt seg og hvor god helse vi har. En slik sammenheng finnes ikke mellom helse og ballbinger. Tvert imot. Fra både et folkehelseperspektiv og natur/bærekraftperspektiv burde vårt aller største fokus i utforming av våre omgivelser være å verne om, ta vare på og gi tilgang til de få park- og naturområdene som er igjen nær der vi bor. Hvem i alle dager er det som i 2019 synes det er greit å ta av park- og naturområder for å bygge et idrettsanlegg for de få, og hvilke signaler er det vi sender til barn og ungdom når vi gjør dette?

Jon Tunheim sier lyden av en ballbinge er lyden av livet. Ja det er det, men støy er et av de minste problemene med en ballbinge, selv om det er så stort av Helse- og Omsorgsdepartementet i 2006 gav ut en egen veileder om støy i hovedsak på grunn av økende ballbingebygging. Lyden av en ballbinge i Hagemann vil være lyden av barn og ungdom som har mistet uvurderlige grøntområder med mange handlingsmuligheter og i stedet fått et idrettsanlegg designet av voksne for å styre barns lek og utfoldelse på en helt spesifikk måte. Lyden av en ballbinge i Hagemann vil være lyden av verden som har tatt ett skritt bakover.

Artikkeltags