Holmestrand: – Tom Rønningsveen fortjener å hedres. Vi jobbet sammen av og på i 15 år, og han har betydd mye for meg både profesjonelt og personlig, forteller den Holmestrand-bosatte sangeren.

– Én ting er at 10-15 prosent av det produksjonsmessige og den musikalske banken forsvant og ikke lar seg erstatte nå. Like viktig var det personlige og vennskapet vårt.

Døde på orgelkrakken

Belden beskriver det som et sjokk – ikke bare for ham selv, men for store deler av artist-Norge – at Rønningsveen døde 2. september av akutt hjertesvikt.

– Jeg har ikke sovet én god natt siden det skjedde. En fattig trøst var at han døde mens han satt på orgelkrakken. Tom «avsluttet» mens han holdt på med det han var mest opptatt av.

– En av landets dyktigste

Han beskriver Rønningsveen, som bodde i Moss, som en av landets dyktigste og mest respekterte musikere.

– Tom var «over alt» som musiker og kapellmester. Han var en beskjeden type som ikke hadde behov for å stikke seg fram, men CV-en hans var nærmest uendelig og viser hvor etterspurt han var.

Rønningsveen var blant annet kapellmester for forestillingen «The Show Must Go On» med Åge Sten Nilsen og Jeppe-musikalen på Chat Noir.

LES OGSÅ: Julegata: – Det blir ikke noe lystak over Langgaten i år

Han var organist for Borg bispedømme, musikalsk ansvarlig og keyboardist på en lang rekke musikaler, konserter og TV-program, og musiker for artister som Jahn Teigen, Sven Nordin og Wenche Myhre.

Planla stor turné

I 2018 2019 var Mads Belden ute på omfattende turneer, med Tom Rønningsveen som kapellmester.

– Nå i år ville vi gjenskape konseptet med en stor Norges-turné før jul, der også Holmestrand kirke sto på konsertlista. Mange musikere og stort teknisk apparat var involvert, og vi var i sluttfasen av planlegginga da Tom så brått og meningsløst døde, sier sangeren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Sykdom gjorde at det i nesten to og et halvt år var stille fra Mads Belden som artist. I april i år gjorde han comeback i forsiktig stil i Holmestrand, og nå i høst og fram mot jul var planen altså en større Norges-turné med fullt orkester.

Slik blir det altså ikke.

Får med seg Andreas

Derimot har Belden valgt å ha to småskala-konserter før jul – en i biblioteket i Holmestrand og en i Åsgårdstrand. På dem blir han akkompagnert av Andreas Auby (28), til daglig organist i Botne sogn.

– Min første tanke da Tom døde, var å droppe alt av konserter før jul. Men så kom jeg i kontakt med Andreas, som er en veldig dyktig og engasjert pianist og organist, og vi kommer til å gjøre to rolige og «nedpå» konserter, sier Belden, og legger til:

– Det hadde ikke vært mulig å gjenskape Toms arrangementer og musikalske orkesterledelse så kjapt, og en lang turné med mange konserter så kort tid etter at han døde, ville uansett blitt for følelsesmessig belastende for oss involverte.

Resten av musikerne og teknisk involverte er derfor permittert for det aller meste av turneen. Festiviteten i Beldens fødeby Kristiansund blir eneste konsertsted med full orkesterbesetning.

Intimt i biblioteket

Sammen med Auby gjør Mads Belden i Holmestrand og Åsgårdstrand det han omtaler som like mye vinterkonserter som julekonserter.

LES OGSÅ: For Camilla (31) og kollegene er førjulssesongen for lengst i gang

– Toms forlovede Åse-Line Carlsen og jeg er blitt enige om å hedre Tom på denne måten. Vi er også sikre på at han hadde ønsket at vi skulle gjøre dette. Konserten i Holmestrand 10. desember vil vi ta ut av kirka og gjøre tilgjengelig og rolig. Da passer biblioteket i byen fint. Vi fjerner skillevegger og setter ned prisen. Poenget er uansett ikke å tjene penger.

– Følelsesladet

På repertoaret kommer det blant annet til å stå tradisjonsmusikk som «Ave Maria» og «Mitt hjerte alltid vanker», forteller Mads Belden.

– Det skal ikke være en sørgekonsert, men en rolig stemningskonsert. Og så har vi opptak av Tom Rønningsveens pianospill på «O Helga Natt». Det blir, sammen med Andreas Aubys orgel, akkompagnementet med når vi gjør den sangen som avslutningsnummer. Det være avslutningsnummeret, for det kommer til å bli en så følelsesladet opplevelse at jeg sikkert ikke er i stand til å synge etterpå.

Det var heftig stemning på KiiN på Holmestrand Fjordhotell torsdag kveld, da Frode Alnæs og perkusjonist Eivind Kløverud fikk med seg Mads Belden som gjestevokalist bl.a. på en rå blues. Belden kunne røpe at han skal stå i spissen for faste loungekonserter på fjordhotellet framover, så det skjer stadig nye ting i Holmestrand! (Video: Bjørn Tore Brøske)