Oslo: Dramaet skjedde i området mellom Kristian IVs gate og Rosenkrantz' gate, da Zaniar Matapour (42) skjøt skarpe skudd mot uskyldige mennesker på utestedet Per på hjørnet og puben London.
Ifølge TV2 kom Matapour til fots da han åpnet en bag og tok fram våpen.
De to mennene som ble drept befant seg på Per på Hjørnet. Denne puben har ingen tydelig profil, noe nabopuben London har. På sistnevnte vanker mange skeive.
– Ekstrem islamistisk terrorhandling
De to som ble drept i masseskytingen, var i 50- og 60-årene. I tillegg ble ti personer alvorlig skadd og elleve lettere skadd.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer skytingen i Oslo som en ekstrem islamistisk terrorhandling.
Mannen som etter kort tid ble overmannet og pågrepet, er tidligere dømt for grov vold og oppbevaring av narkotika. Siktede har også vært etterforsket for andre mer alvorlige forhold, deriblant drapsforsøk, men disse forholdene har blitt henlagt.
– Gjerningspersonen har en lang historikk med vold og trusler, sa fungerende PST-sjef Roger Berg på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.
Vil ikke skremmes fra å feire
Lørdag morgen hadde mange lagt ned blomster, og flere hadde samlet seg ved åstedet for å uttrykke sorgen. Blant disse var ekteparet Bente Hammer (60) og Liv Marit Andreassen (66).
De har vært kjærester i ni år, og giftet seg for en knapp måned siden.
Ekteparet forteller at de hadde reist til hovedstaden fra Holmestrand for å feire Pride med venner og kjente.
De bodde på Tomas Hotel Rosenkrantz som ligger midt imellom utestedene, og kunne ikke tro sine egne øyne da de skulle spise hotellfrokost lørdag morgen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Det er grusomt. Vi har mange venner på London. Så vi er i sjokk, sier Andreassen til Avisa Oslo.
Hammer legger til:
– Dette skal ikke få skremme oss helt. Det synes jeg ikke.
Andreassen håpet ikke at hendelsen gjør at man ikke tør å markere Pride.
– Det er veldig synd at det ble avlyst, men det er ikke snakk om at denne drittsekken skal skremme oss fra å feire.
Tusenvis samlet seg
Tusenvis av mennesker samlet seg i Oslo sentrum lørdag for å sørge, klemme hverandre og ta kraftig avstand fra det brutale skyteangrepet natten i forveien.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Foran Stortinget hadde mange samlet seg på plenen for å markere Pride på sitt vis, selv om de offisielle arrangementene ble avlyst. Mange applauderte da politikerne og de kongelige gikk forbi på vei til åstedet.
Tidligere på dagen samlet flere hundre mennesker seg i gatene til en spontan Pride-parade fra Grønland i Oslo til åstedet.
Sørgegudstjeneste
Søndag ble det arrangert sørgegudstjeneste i Oslo domkirke.
– Lørdagen var ment for en storslagen fest og feiring av frihet, kjærlighet og retten til å elske den du vil og være den du er. Skytingen i nattetimene satte en stopper for Pride-paraden, men den stoppet ikke kampen og innsatsen for å bekjempe diskriminering, fordommer og hat, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Han viste til at byen i stedet ble fylt med mennesker som ville vise sin støtte og solidaritet, men også si fra om sorg og raseri.
– Denne kampen er ikke over, den er ikke ufarlig, men vi skal vinne den sammen, sa Støre.