Legevakta har laget egen korona-drive-in – men det er ikke bare å møte opp

Legevakta i Tønsberg har fått egen drive-in for pasienter som skal testes for korona. Tilbudet gjelder kun for de som har vært hos fastlege, oppfyller FHIs kriterier og har time hos legevakta.

Legevakta i Tønsberg har fått egen drive-in for pasienter som skal testes for korona. Tilbudet gjelder kun for de som har vært hos fastlege, oppfyller FHIs kriterier og har time hos legevakta. Foto:

– Vi vil ikke ha folk som kan være smittet inn på legevakta eller legekontorene, sier virksomhetsleder Cathrine Aagard-Nilsen.

DEL

(Tønsbergs Blad) 17 personer i Tønsberg, Færder og Holmestrand er så langt bekreftet smittet av det nye koronaviruset. Trykket på legevakta, som dekker de tre kommunene, er massivt.

Ifølge legevaktsjef Cathrine Aagard-Nilsen har de vurdert flere hundre pasienter på telefon. Over hundre av dem er blitt testet for viruset.

I starten rykket legevakta ut med egen bil til pasienter som mistenkte smitte, men på grunn av den store pågangen har de laget en egen drive-in på baksiden av bygget.

Får svar dagen etter

Men det er ikke bare å møte opp og stille seg i kø for å bli testet. Aagard-Nilsen sier logistikken er som følger:

Først må man henvende seg til fastlegen. Oppfyller man strenge kriterier som er fastsatt av Folkehelseinstituttet, melder legen pasienten til testing hos legevakta.

Deretter får pasienten tildelt time for prøvetaking.

Pasienten kommer så til avtalt tidspunkt med bil, går til baksiden av bygget der man blir møtt av en lege og sykepleier iført smittevernutstyr. De tar prøve i både hals og nese, og sender dette videre til Sykehuset i Vestfold. Svarene på disse foreligger først dagen etter.

Artikkelen fortsetter under bildet:

De som kommer for å bli testet ved legevakta i Tønsberg blir møtt av en lege og sykepleier i fullt smitevernutstyr.

De som kommer for å bli testet ved legevakta i Tønsberg blir møtt av en lege og sykepleier i fullt smitevernutstyr. Foto:

I mellomtiden må pasienten forholde seg til karantenereglene til Folkehelseinstituttet. Legevakta informerer pasienten om reglene under testingen.

Må vaske ned alt

Formålet med drive-in-løsningen er at pasientene ikke skal smitte andre.

Aagard-Nilsen sier det har vært eksempler på personer som har vært satt opp til testing, og som har møtt opp på legevaktas venterom. Da må rommet stenges av og vaskes.

– Vi vil ikke ha folk som kan være smittet inn på legevakta eller legekontorene, sier Aagard-Nilsen.

Egen koronatelefon

Tidligere kunne man ringe legevakta ved mistanke om koronavirus, men dette vil de nå helst unngå. I stedet skal man gå via fastlegen.

– Vi må prioritere øyeblikkelig hjelp. Legevakta skal ikke benyttes unødig, sier Aagard-Nilsen.

Tønsberg kommune har opprettet en egen informasjonstelefon (33 40 69 90) i håp om å kunne avlaste legevakta. Telefonen er tenkt for de som har spørsmål rundt viruset, men som ikke er syke.

Artikkeltags