Liten viktig brikke å ha

Viktig brikke: Den er liten, men kan ha veldig stor betydning i høstmørket. Arkivfoto

Viktig brikke: Den er liten, men kan ha veldig stor betydning i høstmørket. Arkivfoto

Artikkelen er over 2 år gammel

Leder

DEL

MeningerSist uke var uken for fokus på å bli sett i mørket. Årets refleksdag, forrige torsdag, med utdeling av de små brikkene som er så viktige å ha, særlig hvis vi lar dem henge på utsiden av jakkelomma. Ikke ligge i lomma, som dessverre altfor mange gjør. Vi glemmer, vi er altfor sikre på at «det ikke skjer meg» og det gikk jo bra sist. Det kan være en farlig tankegang å gå langs veien med. For plutselig smeller det, da hjelper det ikke om den lille livredderen ligger i lomma.

Det er faktisk rundt halvparten av oss som har opplevd nestenulykker i trafikken på grunn av at vi ikke har sett, eller at vi ikke har blitt sett. Dette svarer folk, ifølge Trygg Trafikk, i en undersøkelse gjort på Østlandet. Og går du ute i mørket uten refleks har bilisten kun cirka ti sekunder på seg til å oppdage deg. Det er ingen stor margin når det gjelder å berge seg fra store skader eller i verste scenario, dødsfall.

LES OGSÅ: Husk refleks

I den neste spørreundersøkelsen er det grunn til å stille tilleggsspørsmål. For der svarer sju av ti at de alltid eller ofte bruker refleks. Det hadde vært fint om dette stemte, men disse tallene er ikke til å stole på. Her mistenker Trygg Trafikk at folk har ment at det er flaut å snakke sant, for fysiske tellinger organisasjonen har gjort, viser at det kun er fire av ti som ofte eller alltid bruker refleks. Så her har vi en jobb å gjøre folkens, en liten jobb. Ta refleksen opp av lomma!

Artikkeltags