Stuss litt på hekken din nå

Artikkelen er over 2 år gammel

Har du tenkt på det i hele vår og sommer at hekken din burde fått seg en stuss, eller en skikkelig klipp? Ja, da er tiden inne nå.

DEL

Finn fram saksa i helga eller til uka. Særlig viktig er det å ikke vente lenger dersom hekken er mellom huset og veien, og du har stor eller kryssende trafikk i nabolaget.

For da er det store sjanser for at hekken er for høy og at små mennesker som skal rusle av sted med sekk og forhåpninger ikke ser om det kommer biler eller tohjulinger farende på den andre siden av det grønne. Og de små er heller ikke enkle å få øye på for dem som sitter bak et ratt eller styre i en travel hverdag, nå som høstmørket stadig sniker seg mer og mer innpå.

Kanskje trenger hekken din en runde med pynting på toppen også. En pen hekk fremhever huset og hagen. Det er det ene, men det er også strenge regler for grønn avskjerming mot vei og kryss.

Etter Vegloven skal du, når du står fire meter inn i avkjørselen din, minst ha 20 meter fri sikt i hver retning langs gang- og sykkelveier. Hekk og gjerde skal heller ikke være høyere enn 50 centimeter ved avkjørselen din. Dermed har hekkestussen også blitt lovpålagt, i tillegg til at hagen blir finere når jobben er gjort.

LES OGSÅ: Mistet nattesøvnen

Trygg Trafikk er som vanlig aktivt ute nå i starten av august for å få folk til å finne fram hekkesaksa før skolestart. TT påpeker at små barn på skoleveien lett blir usynlige bak store hekker og busker.

Høye busker ved avkjørsler eller store greiner som henger ut i veikryss kan også gjøre det svært uoversiktlig for bilister, syklister og gående. Dette har de erfart i mange år at er et økende problem i sommermånedene. Trafikantene mister ikke bare sikt, men kan også gå glipp av viktig informasjon når skilt langs veien slukes av de grønne buskevekstene.

Hvis en tryggere skolevei bidrar til at flere tar beina fatt eller sykler på vei til læring og dannelse, er også det av det gode. Holmestrand og Hof har satt folkehelse høyt på prioriteringslista, og en kø av travle og stressede foreldre som kniver om trang plass til bilen for å få sluppet av den håpefulle ved skoleporten er heller ikke det beste for trafikksikkerheten.

Ofte skapes de mest trafikkfarlige situasjonene rundt skoler nettopp av foreldre som ikke har mer en «tida av veien» for å rekke jobb og andre gjøremål den dagen.

Barnehagene er allerede i gang, men om vel en uke starter ungene på nok et nytt skoleår. Da vil det «mysse» rundt Ekeberg, Botne, Montessori, Kleiverud, Gjøklep og Hof skoler.

Og vi ønsker at flest mulig skal gå eller sykle. Så gjør en liten innsats som kan ha stor betydning. Finn fram saksa, ta med kaffekanna og en kakebit og klipp i vei. For barna!

Artikkeltags