Gå til sidens hovedinnhold

Setter byen på kartet med kuler

Artikkelen er over 11 år gammel

De blanke kulenes streben etter å komme nærmest den lille røde grisen er en aktivitet for potensielt alle.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det krever ikke all verdens fysikk eller kondisjon, og det foregår på en helt flat bane av et overkommelig format. Petanque er navnet. I Holmestrand er iveren og entusiasmen rundt dette spillet - som de fleste av oss forbinder med late dager på ei sydenstrand - større enn noe annet sted her i landet. Turistene og ungene på campingplasser kaller det boccia og kaster etter den lille kula med fargerike plastballer fylt med vann. Men petanque er noe mer, mer avansert for å lære teknikken i, men like enkelt å spille.

I Holmestrand har etter hvert veldig mange oppdaget fascinasjonen med spillet som har sin opprinnelse fra en landsby i Frankrike. På ti år, siden stiftelsen av den organiserte aktiviteten, har Holmestrand petanqueklubb blitt landets største med sine 90 medlemmer, og det er ingen grunn til at tallet skal stoppe på 90. Det er plass til enda flere i Vestfolds petanquehovedstad.

I helgen samlet klubben like mange spillere for å avgjøre hvem som er best i lag i Norden. Et kjempearrangement som er et bevis på petanquens posisjon i Holmestrand, men ser vi bak alle de arrangementene klubben har bokført - er det også noe mer enn bare et spill om blanke stålkuler og en liten rød trekule-gris.

Selve spillet er en sak i seg selv. Det er artig å konkurrere både mot sine egne ferdigheter og andres. Det neste ved å møtes hver eneste tirsdag til medlemsturneringer er det sosiale. Det faste holdepunktet hvor trivsel, helsefremmende aktivitet og konkurranse går hånd i hånd. Petanqueklubben har også blitt en viktig brikke - som kan være en integrerende faktor både språkmessig og for å bli kjent med lokalmiljøet og menneskene der for personer fra andre kulturer. Et lyspunkt for eldre mennesker vet vi også at torsdagene er, når eldre spillere helt opp mot 90 år kan spille med kule på banen utenfor Kjærsenteret. Helse og trivsel i hver eneste kule uansett nærhet eller ikke til den nevnte grisen.

At også petanqueklubben har et opplegg for å gi ungdom en ny mestringsfølelse gjennom teknikk, poeng og sosialt fellesskap innenfor en fast ”klubbramme”, gjør at spillet har lokale dimensjoner langt utover det å bare være en gren av det mangfoldige aktivitetstilbudet i kommunen.

Næringslivet nyter også godt av at klubben stadig trekker store arrangementer til byen. Nå sist var hotellet fullt av finner, svensker og dansker som fylte sengekapasiteten og spiste og drakk godt sammen med sine norske konkurrenter. Petanquen setter Holmestrand på kartet, den trekker mange og nye folk til byen og særlig bedre lokal reklame kan det ikke bli ut til våre nordiske naboer når finværet slår til på den måten som det gjorde i helgen. Det får finner, dansker og svensker til å ønske seg tilbake, og kanskje kan de blanke kulene få flere til å svinge av E18 og legge turen om byen under fjellet neste gang de passerer Vestfold enten som petanquespillere eller som turister.