Lærdom går i arv – også den man helst ikke bør ta til seg

Tre generasjoner: Den sosiale arven. Her tre generasjoner på tyveritokt. Foto: Pål Nordby

Tre generasjoner: Den sosiale arven. Her tre generasjoner på tyveritokt. Foto: Pål Nordby

Artikkelen er over 1 år gammel

Er du født inn i en dårlig spiral, så er det vanskelig å komme seg ut.

DEL

MeningerLærdom går i arv, også den lærdommen og de sosiale kjørereglene man helst ikke bør ta til seg. Denne uken ble en butikktyv-storfamilie gjenkjent på Spar i Holmestrand av en politimann i privat ærend på butikken.

Tilfeldigvis var også Jarlsberg til stede. Et eksempel på hvordan tre generasjoner i samme familie har spesialisert seg på samarbeid om uærligheter.

BAKGRUNN: Butikktyv-storfamilie gjenkjent på Spar av politimann (+)

De voksne, som har lagt seg til en slik livsstil har vi liten tro på at kan «reddes», men å dra med seg barna på tyveritoktene, når de helst skulle vært på skolen, i SFO eller sammen med andre barn i morsom lek og livsutfoldelse, er tragisk å se. For den nevnte familien er nå barnevernet koblet inn, men etisk og moralsk er det bare forkastelig og tragisk det hele.

Barn som får livet ødelagt av egne foreldre og besteforeldre. Det er lite som kommer opp mot det, selv om det trolig ligger tragiske historier bak at det har blitt slik.

LES OGSÅ: Retten trodde på mennesket bak atferden

Barn som er kriminelle. Andelen er dessverre økende.

– Antallet straffbare forhold begått av barn under 15 år vokser. Barn og unge under 18 år sto for 7,8 prosent av de registrerte straffbare forholdene i Oslo i fjor, skriver babyverden.no.

LES OGSÅ: Slik finner Kjetil veien ut av angsten: – Jeg er nervøs for å snakke om det, men gjør det likevel (+)

– Dette kan beskrives som et tog, et problemtog man stiger på ved fødselen. Noen stiger av når de er to, noen når de er tre, noen stiger på underveis. Over 80 prosent klarer man ikke å forutsi, sier Terje Ogden, psykologiprofessor ved Universitetet i Oslo og forskningsdirektør ved Atferdssenteret.

Dårlige venner er en ting, men når foreldre og besteforeldre er læremesterne, ja da ...

Artikkeltags