Det er alltid morsomt med verdensmestere fra Norge. At den lokale Fanaosten gikk helt til topps i helgens oste-VM i Bergen fikk jubelscenene fram. Langt mindre å juble for er at det havner bortimot tre tonn av verdens beste oster i søpla, eller rettere sagt under bakken, i fjernvarmeanlegget til Bergen by.

Det er forståelig at ikke all osten som har vært ute på transport, stått framme i «feil» temperatur, blitt snudd og vendt på, luktet på og skåret i, at ikke alt dette kan havne på folks spisebord. Men fra det til å kaste mellom to og tre tonn ost fra verdens fremste osteprodusenter, det får de aller fleste til å sette osten i halsen.

Strenge regler for matvarer som inneholder animalske produkter, altså fra dyr, forklares kastingen med.

Rundt 3.500 oster var med i VM-konkurransen. Blant disse var det 175 osteslag som var norske. Til en liten trøst er det å si at noen av de norske ostene er reddet fra søppelkonteinerne og gitt til Kirkens Bymisjon, men den store mengden ost kommer altså kun tilbake til bergenske kjøkken i form av varme.

Mette Nygård Havre med bloggen «Spis opp maten» har mange bak seg når hun skriver at planleggingen til oste-VM må være for dårlig når så mye god mat går rett i søpla.

Noe å tenke på før neste ost ystes til mesterskap.