Det går fint å telle til ti – også i trafikken

Sykkel vs bil: En evig kilde til mulige konflikter i trafikken. Foto: Pål Nordby

Sykkel vs bil: En evig kilde til mulige konflikter i trafikken. Foto: Pål Nordby

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er god plass til alle. Det bare virker ikke alltid sånn.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mer enn hver tredje nordmann har vært redd i trafikken det siste halvåret og nesten halvparten av oss har vært vitne til, eller opplevd nestenulykker og farlige trafikksituasjoner.

Tallene skremmer Trygg-Trafikk direktør Jan Johansen.Norge er verdens mest trafikksikre land, likevel føler vi oss redde i trafikken.

LES OGSÅ: Se opp for sykkeltyverier

At 1,4 millioner nordmenn er redde i trafikken kommer frem i en fersk undersøkelse utført av Kantar TNS.

Undertegnedes ferske trafikkopplevelse, som kan underbygge at rundt halvpartene av oss har opplevd nesteulykker i trafikken, kom på Gullhaug sist helg. Jeg lå bakerst i ei rekke med fire biler i 40-sonen. Foran bilene var fire-fem syklister ute i veibanen. Og det kom biltrafikk imot.

Bilisten foran meg var tydelig litt mer utålmodig enn oss andre, og da han «endelig» kunne kjøre forbi syklistene etter å ha blitt «hindret» sikkert ti-femten sekunder, la sjåføren seg på hornet rett bak syklisten, som vinglet, tydelig skremt av intens bærting.

Syklisten ga bilisten fingeren idet han freste forbi.

LES OGSÅ: Kollisjon mellom sykkel og bil

Alt gikk bra, ingen skade skjedd, men det kunne ha skjedd noe. Syklisten gjorde ingen feil, men hadde en travel bilist med kort lunte bak seg. Det kunne endt i ulykke.

Tallene til Kantar TNS viser at temperaturen ofte blir høy i trafikken og at konflikter mellom gående, syklende og kjørende oppstår.

Konfliktnivået handler ikke bare om sekunder og fremkommelighet, men også i stor grad om frykt. Når vi blir skremte og redselen slår inn blir vi rett og slett stresset og kan ta feil valg.

Rådet er: Ro deg ned!

Artikkeltags