Nei! Det betyr fortsatt nei

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder

DEL

MeningerOnsdag til uka er det den internasjonale kvinnedagen. Over alt er hele onsdagen alle damers dag, men la også våren og sommeren være jentenes.

«Jeg tar ansvar – ja betyr ja». Dette er en meget viktig kampanje som norske sanitetskvinner fronter på tredje året. Kampanjen skal bidra til å forebygge voldtekter gjennom et fokus på aktivt samtykke til seksuelle relasjoner.

Det startet med engasjerte sanitetskvinner i Møre og Romsdal, som ønsket å bevisstgjøre russekullet i 2015. Kampanjen virket, og det påvirket langt utover fylkets grenser. I fjor spredte budskapet seg fra fylke til fylke, og i år tar sanitetskvinner over hele landet sikte på å nå over 8.000 russ med at «Ja» betyr at to parter må være enige om en så viktig beslutning som sex.

«Ja betyr at to parter må være enige om noe så viktig som sex»

Når våre lokale sanitetskvinner en uke etter kvinnedagen besøker Holmestrand videregående skole, er det nettopp for å bidra til at russetiden blir tryggere for alle som er russ, og ikke minst, tryggere for dem som sitter hjemme og lurer på om alt går greit med den håpefulle gjennom alt russetida byr på.

Hadde dette «bare» vært et opptrekk i sanitetsforeningene rundt omkring, kunne effekten blitt liten, men nå blir det mobilisert. Med til videregående i Holmestrand er også Incestsenteret i Vestfold, Trygg Trafikk, brannvesenet, politiet og Norsk Luftambulanse. Sosiale medier tas i bruk, ungdomsmagasinet «Under arbeid» og dagspressen er med. Aldri har det vært rettet en så følelsesladet og massiv kampanje mot uønskede følger av russefeiringen.

En feiring som for øvrig stadig starter tidligere, og gjennom videregående skolegang etter hvert har veldig mange treffpunkter før den siste hektiske og heftige feiringen rundt nasjonaldagen.

Lenge før bjørkene spiret i fjor hadde politiet håndtert en rekke anmeldelser om voldtekter og forsøk på voldtekter der både rus og russ var innblandet. Ett år tidligere, i 2015, ble totalt elleve saker over hele landet etterforsket etter voldtektsanmeldelser fra russ. Ifølge Kripos, flere av dem grove overfallsvoldtekter. Det blir bare spekulasjoner om antall saker som aldri kommer til anmeldelse, men at mørketallene trolig er stygge, det kan vi anta med stor grad av sikkerhet.

Nå lanserer også Amnesty sin kampanje «Nei er Nei». Med et undervisningsopplegg, merker til å stryke på russedressen og annet materiell, skal den grunnleggende menneskeretten til å bestemme over egen kropp hevdes.

Artikkeltags