Overraskelsene vil stå i kø

Også i år: Fra sommer til vinter. Vi har noen uker å forberede oss på, men er aldri helt forberedt. Ikke i år heller. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Også i år: Fra sommer til vinter. Vi har noen uker å forberede oss på, men er aldri helt forberedt. Ikke i år heller. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Av

Vi lar oss bli tatt på senga hver eneste høst. Det vil også skje i år.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nå er vi der igjen. Det er denne tiden på året det skjer. Overraskelsens tid er aldri forbi. Ordtaket «som julekvelden på kjerringa» har sin rot i virkeligheten, for vi lar oss ta på senga år etter år. I vinterlandet blir vi stadig dårligere forberedt på at det faktisk går mot vinter.

Ja du har tippet riktig. Det er snø på vei. I skrivende øyeblikk, og et blikk opp fra tastaturet der kalenderen viser 4. oktober. Jøss, sier vi, men i år strekker overraskelsen seg helt inn på observasjonsrommet til meteorologene. Også de lar seg overraske over at det kan komme snø i de høyestliggende områdene i Vestfold, og på topper som Vestfjell, Skibergfjell og andre som rager litt over oss andre i terrenget. En feilberegning.

LES 13 grader i vannet er ingen hindring for Svetlana (73)

– Snøgrensen vil ligge på 200–400 meter. Du trenger derfor ikke å befinne seg så langt over havet før du treffer på snø eller sludd. Men langs kysten blir det for det meste regn, sa vakthavende meteorolog Frode Hassel ved Meteorologisk institutt på torsdag.

Det var etter at instituttet selv hadde gått ut med 600–800 meter som en sannsynlig grense for hvit bakke.

Da hadde vinteren allerede åpenbart seg på Gullhaug. På Gullhaug-platået er det «alltid» snø, og der sluddet det i 14-tiden torsdag, kunne vi registrere fra skrivepulten nede i byen.

«Ved 14-tiden torsdag sluddet det på Gullhaug»

Men selv om det også kom litt brått på fagfolkene denne gangen, så pleier meteorologene å forutsi det hvite fra oven med relativt stor treffsikkerhet. Likevel går vi andre på en smell. Bare vent og se. Det kommer til å være det rene kaos den dagen, eller rettere sagt natta, kulda eller snøværet kommer for fullt.

Om det blir 10. oktober eller 10. november spiller ingen rolle, det vil for veldig mange komme som årets største overraskelse. Ikke er vinterdekkene på, og hvor er isskrapa, snøskuffa, lua og hanskene?

LES Nå kan Limaco kalle seg miljøfyrtårn

Som regel er det alt som har med bil å gjøre som gir det største snø- og kuldesjokket.

– Folk bør ikke bli overrasket over at det snør om vinteren, leste jeg i en avis i januar i år.

Riktignok hadde det så langt vært en meget snøfattig vinter mange steder på det tidspunktet, men når halvmeteren ligger der i overgangen mellom januar og februar, burde det kanskje ikke overraske. Hålke, snø, ekstremt glatt og isete på frontruter og fortauer. Vi er der snart, så det er ingen grunn til å la seg overraske – igjen.

LES Patrick Børjesson (30) lever nå av skuespillerdrømmen: – Etter min scenedebut var jeg sikker på at jeg gjorde meg bedre som publikummer

Og bare som en påminnelse: Piggdekk kan brukes fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag.

God vinter!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken