Gå til sidens hovedinnhold

Unntakstilstander som ukens tirsdag må vi tåle

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Musiker Anne Grete Preus sang på en av sine kjente låter «det snør, himmelsk korrekturlakk over feilstavet sommer».

Like lyrisk opplevde ikke alle i hverdagen at værfenomenet, det bråe og voldsomme slippet av himmelens korrekturlakk, var tirsdag denne uken. Nå var det ifølge ekspertene riktignok et «tiårsvær» av relativt våt snø som kom fra oven. Men det burde ikke kommet så overraskende som det tydeligvis gjorde på mange. Vi fikk forvarselet mandag, men enten tar vi ikke værvarsler så nøye lenger, eller så skjer det altfor sjelden at vi på denne siden av fjellet får så mye trøbbel av vær. Det går som regel greit med et par gode støvler og en paraply, men altså ikke denne gangen. Det var noen timer i løpet av dagen at det ikke akkurat så ut som vi var en nasjon av folk, som er født med ski på beina.

«Ski på beina hadde sikkert vært like bra»

Og Ski på beina hadde sikkert for mange vært like bra. I Lillehammer har folk gått på ski i gatene et par-tre uker, noen tok også skia til hjelp i sidegater i Oslo på tirsdag, kunne NRK Dagsrevyen vise.

LES OGSÅ: Mot normalt

Og i kavingen etter å komme fram med bilen, eller å få gjort sine daglige gjøremål, ble det mange minnerike situasjoner i Holmestrand og Hof. En del av dem ble festet til bilder presentert i papiravisen torsdag, og på nettsiden til Jarlsberg. De fleste med et smil og en positiv tilnærming til værgudene, til tross for problemene Kong Vinters voldsomme atkomst skapte av tidspress, brutte avtaler og fare for ryggkink og lumbago med snøskuffa.

Strømmen forsvant, skoler ble stengt, barnehager likeså, og unger jublet over store hauger å leke i. For andre var dagen mer egnet til å havne i et bannskapens humør der de altfor dårlig kledd prøvde å få fram nedsnødde biler og innkjørsler. I løpet av dagen var det både papplater og søppelbrett å se som måkeredskaper, og av kjøredoninger var kanskje en elektrisk rullestol i Hof en av de mer vågale doningene ute i en halvmeter snø. Att på til med en sjåfør med et amputert bein. Det skal sies at i stolen satt en finnmarking, som tross trassighet og tru på egne evner til å ta seg fram i all slags vær, måtte få litt ekstra hjelp til å ta seg velberget hjem til døra.

LES OGSÅ: Tonnevis på båtene

Ja, det var ekstremt. Likevel er det et tankekors at det nærmest blir unntakstilstand fordi det kommer et stort snøfall i vinterlandet Norge en tirsdag midt i januar. Vi er tydeligvis ikke forberedt på snø i januar. Brøytefolk gjorde en fabelaktig jobb, og døgnet rundt var det montører som ville gi folk lys og varme tilbake. Her var det mange som sto på for deg og meg, så får vi heller tåle at det hvert tiende år kommer et snøfall i januar.

Vi bor da tross alt i Norge.

Kommentarer til denne saken