I sikk sakk oppover lia

Med kraft og presisjon: Sherpaer har bidratt til mange flotte turstier i Norge de siste årene.

Med kraft og presisjon: Sherpaer har bidratt til mange flotte turstier i Norge de siste årene.

Artikkelen er over 2 år gammel

Leder

DEL

Hva sherpa skal ha i lønn i 2018 vet ikke Jarlsberg, men kanskje kan fagfolk fra øst være svaret på utfordringen sikksakken byr på. Fra andre steder, ikke minst mange prosjekter i Telemark de siste årene, har vi sett noe av det sherpaer kan utrette med tung stein på «uframkommelige» stier og plasser.

Det høres derfor ut som en meget god idé å engasjere fjellfolk fra Nepal eller Tibet til «fagarbeid» i Nordre sikksakk. Det er først og fremst den øvre delen av den gamle stien mellom platåene som kan få sin renessanse. Men det er også en kjensgjerning at blir A sagt, så følger gjerne B etter. Først gjelder det å komme over den politiske kneika, det vil si å få et vedtak som kan få ballen til å rulle ytterligere. Forprosjektet har kommet til at mye kan gjøres for en million kroner i den øve delen. Det henger på politisk vilje. Rådmann Hans Erik Utne har lagt godviljen til gjennom en positiv innstilling.

Sherpaer er mye benyttet i Himalaya, til klatreekspedisjoner som krever en spesiell ekspertise og utholdenhet. Fjellet mellom stasjonsområdet og platået på Rove er ikke like utfordrende i høydemeter eller tynn luft, men den håndteringen av spett, stein og slegger vi har sett fra andre prosjekter gjør ideen spennende å prøve ut. En restaurert Nordre sikksakk vil gi Holmestrand nok en dimensjon i koblingen mellom by og land. En sti for folkehelse.

Artikkeltags