Velkommen inn i jobb!

Nykommer og veteran: Lærling Sverre Dreng Hop møter veteran Kjell Arne Nilsen på Hydro. Foto: Pål Nordby

Nykommer og veteran: Lærling Sverre Dreng Hop møter veteran Kjell Arne Nilsen på Hydro. Foto: Pål Nordby

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder

DEL

MeningerForrige uke meldte Vestfold fylkeskommune at det fortsatt var behov for 180 læreplasser rundt om i fylket. Tallet på søkere til opplæring i bedrift var i utgangspunktet 825, og i forkant av skoleårets begynnelse i august var det cirka 300. Med «bare» 180 igjen på lista, betyr det at en god jobb er gjort de siste par månedene, men samtidig står veldig mye framtidig kompetanse på vent. Ungdom som ønsker seg praksis for å komme et steg videre i en yrkeskarriere og mot en sikker inntekt.

Mange bedrifter ønsker å ansette ferdig spisset kompetanse mot akkurat den jobben de ønsker å få gjort, men heldigvis er det også flere bedrifter som forsyner seg godt av fatet av ufaglærte, med lærevillige unge som vil ut i jobbaktivitet. Før som nå var det håndverksbedriftene og industrien som måtte ta det tyngste opplæringsansvaret. Også for dem som er teorileie og som ønsker å gå hele veien via praksis til fagbrev.

LES OGSÅ: Best på lærlinger

Det finnes ikke så mange av disse bedriftene igjen. Av de større har vi Aven AS og Hydro Aluminium i Holmestrand, der det er mulig å fravike fra normen om to år på skole og to år i bedrift før fagbrevet kan bli utskrevet. Å være praksislærling betyr lengre tid som lærling, men fører fram til det samme målet. Fagbrev, høyere status, bedre lønn og en tryggere jobb. Lørdag kom Jarlsberg med et bilag til avisen der det vises med tydelighet at industrien rundt om i fylket lever i beste velgående, selv om mye har forandret seg de siste tiårene. Onsdag skal nye fag- og svennebrev deles ut ved Holmestrand vgs for de håpefulle som har kommet gjennom nåløyet. Lykke til i arbeidslivet!

Artikkeltags