Historisk sus i lokalene

Ærverdig gammel: Ikke eldst i landet, men i en høy aldersklasse er Jarlsberg Avis. Det skal markeres gjennom 2018. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Ærverdig gammel: Ikke eldst i landet, men i en høy aldersklasse er Jarlsberg Avis. Det skal markeres gjennom 2018. Illustrasjon: Marianne Karlsen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder

DEL

MeningerLukk øynene og smak på tallet 1843. En særegen smak. Det smaker historisk, og det går nesten an å lukte gammelt sprøtt, stivt og gulnet papir.

Lokale hendelser og hverdagsliv gjennom 175 år. Ingen kan klare å skildre lokalhistorien på samme måte som avisen på stedet. Den var der da det skjedde. Fra fødsel til død, gjennom industrialisering, krigsår, politiske omveltninger, velferdsutvikling og kriser. Mer autentisk enn det blir det ikke.

«det går nesten an å lukte sprøtt, stivt og gulnet papir»

Ved en årsmarkering er det som om knirkende dører fra et mørkt kjellerarkiv åpner. Der det ikke er hver dag lys og luft slipper inn. For vi snakker ikke om forrige århundre, men forrige forrige århundre. For 175 år siden fant noen ut at det var en god ide å lage avis i Holmestrand. Jarlsberg var ikke først, andre hadde ideen tidligere og gjorde noe med det, men stifterne av Jarlsberg var heller ikke så langt etter de første pionerene, som mente at det var viktig at det trykte ordet kom ut til folket.

De første avisene i Norge ble etablert på slutten av 1700-tallet. I følge Wikipedia er landets eldste avis Norske Intelligenz-Seddeler, som kom ut i 1763, utgitt av boktrykker S. C. Schwach. I 1810 begynte Sivert Aarflot å gi ut Norsk Landboeblad som den første avisen redigert og trykt på landet. Norges første dagsavis var Morgenbladet fra 1819. Avisen som etter et stormfullt liv har endt som ukeavis i nyere tid. Den eldste avisen som fortsatt blir utgitt er Adresseavisen, som startet 3. juni 1767 som «Kongelig allene priviligerede Trondhiems Adresse Contoirs Efterretninger». Drammens Tidende ble etablert 1832, og slått sammen med Buskeruds Blad i 1961. Romsdals Budstikke ble etablert det samme året som Jarlsberg i 1843, og Ringerikes Blad (1845) er også en av avisene fra den tidlige perioden, som fortsatt kommer ut.

Med noen humper i veien underveis på ferden lever Jarlsberg i beste velgående i 2018, også som papiravis, selv om den digitale frammarsjen, siden den spede starten med nettavis på begynnelsen av 2000-tallet, for alvor har fått fotfeste. Digitalt sju dager i uka, og på papir tre i jubileumsåret.

Stiftelsesdatoen er på høsten, men vi vil småfeire litt gjennom hele året med hyggelige overraskelser. Hva som blir hovedfeiringen vil vi komme tilbake til, men at 175 år skal få sin fortjente oppmerksomhet er sikkert. Hver avis vil også bli prydet med vignetten oppe til venstre på forsiden. For 175, det er gammelt og ærbart det.

Artikkeltags