Når lukta går utover livskvaliteten

Trives ikke: Med kvalmende møkkalukt.

Trives ikke: Med kvalmende møkkalukt.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerIngen skal behøve å føle seg tvunget til å være innendørs der de bor på grunn av vond lukt. Dessverre gjør noen det, og Sigrid Helene Lia og Gunnar Strømmen (bildet) satte ord på det de opplever fra sin adresse i Ekebergveien (+).Til tider så stinker det i vid omkrets fra Nordre Foss, og det klages både til Vesar og Norsk Gjenvinning. Nå er naboer i nær, og mer fjern nærhet til deponianlegget, lei av årevis med klager uten at forholdene blir nevneverdig bedre. En registering av tilfeller hvor den vonde lukta er plagsom er satt i gang, og siden juli har 46 tilfeller blitt registrert hos «aksjonsgruppen».

Lukt fra et deponianlegg der slam bearbeides kan trolig aldri komme ned i null. Men hvor mye lukt som kan aksepteres er også et vanskelig regnestykke. Lukt er subjektivt, den blir ulikt oppfattet fra person til person, men når det rapporteres om at det «lukter forferdelig», er «kloakklignende» «må puste gjennom skjerf» og «veldig kvalmende», ja da er grensen for hva man bør tåle for lengst overskredet.

Norsk Gjenvinning AS lover tiltak som kan gjøre lukten mindre sjenerende. Opp gjennom årene har Jarlsberg skrevet mange klagesaker med utgangspunkt i fortvilte innbyggere. Det har nesten like mange ganger blitt lovet bedring. Også nå. Men om vi kan stole på løftene denne gangen gjenstår å se.

Nå er det lovet at mengden slam lagret på stedet skal bli mindre. At noe av det som lukter vondt fjernes, lover godt, men om det er godt nok, er vi tvilende til med historien som erfaringsbakgrunn. Det som kan gjøres bør uansett bli gjort. Møkklukta går ut over livskvaliteten til folk.

Artikkeltags